Monday, August 2, 2010

~Ada Apa Dengan GIGI~

Salam semua..

huahuahuaaa, ade apa ngn gigiku nih. sakit giler. Inilah 1st time dlm idup aku, aku dpt rse sakit gigi (kecik2 dlu aku xigt pnah skt gg x, tp dlu2 gigi asyik rongak jer) best rupenyer sakit gigi nih sampai xleh tido mlm. Ngn en.hubby skali xleh tido, kesian..:). Kejap2 aku kejut dia suh ambik ubat gigi (colgate), pas sapu br je dia nak tido, aku kejut lagi, mntak ambil air garam, ambil air suam, ambil minyak cap kapak, ambil vicks, mcm2 aku suh dia buat, dia pun dah xtau nk tlong aku cmaner. Last2 dlm kul 3 lbih tu br aku blh tido, mybe dh penat menangis kot nyer.(buat malu jew,hehe).

Wlaupun aku sakit gg, tp semangat ke skolah ttp berkobar2. Apa tak berkobar2nyer, ari ni aku nyer perasmian minggu anti dadah. So, nak x nak aku kena g gak skolah. En.hubby suh je aku MC, aku ckp sakit tu dah kurang, mybe ubat yg aku mkn mlm td br berkesan kot. dah siap perasmian, aku jumpa pengetua utk mtk blk, sbb sakit gg dtg kembali. Pengetua benarkan aku blk (kul 11).

So, kul 11 lbh aku kuar dr skolah, aku terus ke klinik gg. Urm ,bile doktor cek, gigi aku xberlubang. Doktor ckp, myb ade infection kt gusi aku. So, doktor just scaling gg aku, then bg ubat. Aku, kalo igt sakit gg mlm aku, aku rase cm nak cabut jew gg tu. Doktor ckp syg lah kt gg tu, xde ape2. So, utk seminggu ni, doktor ckp if gg aku msih sakit, dia mntk aku dtg lg utk x-ray. Hrp2 pas ni, gg ku dh xsakit.huhuu

2lah, mse kecik2 dlu, mak suh gosok gg 3kali shari, aku mls. Skrg, terimalh padahnyer org yg xdgr ckp org tua.hehehe. Bila tgk gg org cantik, tersusun, jealous la plak. Itulh, kecik2 dlu mls gosok gg. Jadi, mane yg kt luar sne, jgelh gg elok2 yup, bile gg cantik, nak senyum pun rse berkeyakinan, buatlah appmnt ngn doktor 6bln skali cm aku nih.hahaha..

Mana yg ade ank2 kecil, bg dorongan kt mereka utk jge gg tu, bg ksedaran ttg pentingnyer penjagaan gg, dan galakkan utk berjumpe dentist selalu (skali jumpa rm80++-cuci gg*swasta berbanding RM 1 *gov). Utk bajet, g klinik goment, kekurangannya, kena menunggu lama, but kelebihannya, doktor akn buat full checking serta scaling. Utk private, cepat, tapi rawatan hanya pd gg bermasalah, scaling dibuat jika diminta dan harga sgt mahal.So, buatlah pilihan anda sendiri. Sama2 kita menjaga gigi kita.:D. "senyum itu menawan".

1 comment:

Butang Pena said...

sue...
nape x amik award tu?
kan org dh tag nama sue...
amikla...then kene buat entri mcm org buat tu....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...