Monday, September 26, 2011

Cerita Bersambung

Oklah..sambung entri hari tu.Sebenarnya malas dah nak menulis. Sebab dah janji terpaksa jugak tulisnya.

Jom sambung cerita hari tu. Dah abih makan-makan, perut dah kenyang, saya dan suami mula minta diri dulu sebab lepas tu kami nak menghala ke shah alam dan klang. Ade dua lagi rumah yang perlu dituju.

So, bila dah turun bawah, tetiba hujan turun dengan lebatnya. Sah-sah kami tak de payung. Dan ade lah sekumpulan budak-budak tengah bermain kat parking motor. Kami pandang diaorang, dan diaorang pandang kami. Tetiba laju je mulut saya ni bersuara “dik, ade payung tak?”
Budak tu tersengih, “ade, kat rumah, akak tunggu jap ye”
Suami aku bertanya “rumah kat mana”
Budak (sebab xtau nama) : tingkat 8 bang.
Suami : eh, tak payah lah dik.
Budak : tak pe bang.
Suami : tak payah la...

Tapi budak tu buat tak tahu je sambil tekan butang lift. Mungkin lama menunggu pintu lift terbuka, dia berlari menaiki tangga. Saya menjerit, ”dik, tak payah la..ujan dah nak reda sikit ni”. Dan dia juga menjerit ”akak tggu je.”

Dalam 5-6 minit menunggu, saya terdengar ade orang berlari-lari turun dari tangga. Dan terdengar juga pintu lift terbuka. Dan budak lelaki tu berlari dari tangga menuju kepada saya, dan saya sempat melihat dia menyapa budak perempuan keluar dari pintu lift yang juga membawa payung ”hahaha, aku sampai dulu”.

Dan saya bertanya, siapa budak perempuan tu, dia cakap itu kakaknya. Kira siapa cepat akan bagi payung tu dulu pada aku dan suami. Sempat lagi dia menyuruh kakaknya membawa payung untuk kami. Wah, saya sungguh kagum dengan sikap budak lelaki tersebut yang baru berumur 9 tahun dan kakaknya 11 tahun.

So, after dia hantar kami ke kereta dalam hujan lebat tu, suami menghulurkan ‘angpau’ padanya. Sampai ke sudah kedua-duanya tak mahu ambik duit tu. Lastnya aku cakap “dik, ok, tu bukan upah, tapi bagi untuk duit raya ok..kan masih raya ni..ambik la..ikhlas ni.”

Dengan malu-malu keduanya ambil duit tu setelah dipaksa-paksa oleh kami. Hurm, itulah ceritanya. Sungguh mulia kan hati kanak-kanak tu. Semoga dia sentiasa dilindungi daripada Sebarang kejahatan. Amin….

Hari kejadian tersebut. Itu hanya rembat anak orang je.heheh
harap nanti leh pegang anak sendiri..amin..

Saturday, September 17, 2011

Syabas…masih bermasyarakat..

Assalamualaikum semua…

Wah, sekarang masih kekenyangan. Hari ni begitu banyak jemputan untuk saya. Dua jemputan kenduri kawin dan tiga jemputan open house. Tak termasuk kawan-kawan en.suami. Cuba memenuhi segala jemputan. Tapi still ade juga yang tertinggal. Sorry sesangat.

Sebut pasal open house nih, tadi saya ke jemputan kawan en.suami di Flet Raya Permai, sungai besi. So, sebelum ni, tak pernah ke sana, kat sana begitu banyak blok bangunan sehingga begitu sukar untuk saya dan suami cari blok kawannya.

Bila dah sampai ke tempat yang dituju, saya dan en.suami berjalan mencari lif dan dari jauh kami melihat sekumpulan warga emas sedang berborak dan Nampak begitu mesra. Ada lelaki, ada perempuan. Yang kagumnya saya, mereka adalah satu Malaysia. India ada, cina ada dan melayu pun ada. Belum sempat kami bertanya mana arah nak dituju, mereka dah mengajukan soalan untuk kami dan menunjukkan arah ke mana kami perlu tuju. Lagi sekali kami tergamam dengan keramahan mereka. Dalam lif, en.suami bersuara “baik-baiknya orang kat sini kan”.

Pada pendapat saya, kehidupan di Bandar yang penuh dengan kesibukan, masing-masing mengejar masa dan kebiasaannya  memang sukar nak dilihat masyarakat di Bandar nak bermasyarakat sebegitu dan prihatin dengan orang disekeliling. Jadi, dengan keprihatinan, sikap bermasyarakat mereka tersebut banyak memberi kelebihan dalam komuniti. Sekurang-kurang, mereka mengenali siapa jiran mereka, sikap kejiranan beginilah yang akan mengukuhkan sebuah komuniti dan sikap prihatin terhadap orang disekeliling secara tak langsung boleh mengurangkan aktiviti yang tidak sihat seperti mencuri dan merompak. So, syabas kepada mereka…Seharusnya sikap sebegini perlu ada dalam diri kita. Sekian…untuk hari ni.

* next entri, peristiwa yang buat saya  kagum dengan sikap kanak-kanak di kawasan tersebut. Sungguh baik hati masyarakat di situ..

Wednesday, September 14, 2011

Nyamuk ???Please jgn kacau…

Hurm, adakah sekarang musim nyamuk datang buat lawatan ke rumah-rumah ke?. Kat rumah saya, wah memang meriah dengan nyamuk sehingga saya naik rimas. Mungkin cuaca sekarang, hujan panas, buatkan sepsis tersebut cepat membiak.

Bercerita pasal nyamuk, sungguh saya alergik dengannya. Orang lain gatalnya dengan gigitan nyamuk tu hanya sikit atau sekejap, tapi pada saya ianya sungguh menyiksakan kerana saya rasa gatalnya lain macam sebab ade campur sikit rasa sakit. So, keadaan tu, buat saya sering nak tergaru-garu, kadang-kadang sampai 2 hari gatal dan sakitnya belum hilang. Dah ghupe  “tut” kena belacan je kot. Ahah, melampau.

Saya kalau bab-bab nyamuk ni, bila musim panas, orang lain tak memerlukan selimut time tido, tapi saya, jika nyamuk ada, dengan rela hati saya berbungkus dan berpeluh dalam selimut tu daripada saya digigit si kecil hitam tu.

Dengan berselimut litup, kadang-kadang terjulur juga tangan saya keluar. So, tangan saya dan jari-jari halus saya sentiasa menjadi mangsa nyamuk tu. Sehingga satu malam tu, saya terbangun dan “memburu” nyamuk tersebut kerana saya cukup tidak berpuas hati bila tangan saya mula alergik dan membengkak akibat gigitan nyamuk tu. Segenap pelusuk bilik saya memburu sampai merangkak-rangkak di lantai yg mana saya menganggap bila nyamuk dah kenyang, sure dia dah tak boleh terbang. Akhirnya saya berjaya memburu si kecil hitam itu beberapa ekor dan semuanya bila diketuk, memancut –mancut (tipu) darah keluar. Pernah juga satu malam tu dua kali saya terjaga, dan terus buka lampu memburu nyamuk. Begitu sekali saya berdendam kesumat dengan si kecil hitam tu bila tangan saya mula membengkak.

Sampaikan en.suami pun pernah bising. Katanya ”dah makanan nyamuk tu darah awak, cubalah bawak-bawak sedekah sikit”. Huhuhu. Tapi nak buat macam mana. Itulah antara perangai sweet dan pelik bini dia dengan nyamuk. Hahahaha. Sebab saya rasa ianya sungguh menyakitkan.

Sure korang terfikir, kenapa saya tak gunakan ubat nyamuk or apa-apa lah utk hapuskan nyamuk, tapi bila saya gunakan semua tu, pasti esoknya saya akan sakit tekak dan terbatuk-batuk. Kadang-kadang terguna juga Ridsect bila dah tak tahan sangat geramnya dengan nyamuk. Setiap sekor nyamuk yg terbang depan saya, saya semburkan alah tu. Hahahah. KEJAM nya saya. So, ada cadangan lain untuk menghindari / halau nyamuk-nyamuk nih????Sekian, selamat malam. 

* sekali lagi malam ni kena berperang dengan nyamuk-nyamuk ni.. nampak bersuka ria je mereka duk lalu-lalu sopan, terbang sambil muncungkan mulut dia depan laptop saya ni. Sekali sekala sambil lalu tu sempat juga dia landing di kaki aku ni sambil digigit sikit2. Siap ko yer...(0,0).mlm ni aku Ridsect kan korang.

Raya Yang Penuh dengan ”Lupa”

Assalamualaikum semua..

Oh, akhirnya terupdate juga entri setelah lama berehat. Hurm, masih bln syawal kan? Mood raya masih segar. So, entri hari ni masih berkisar tentang raya..raya..raya..

Tahun ni, giliran beraya kat rumah saya. Tahun lepas dah rumah en.suami. So, tahun ni agak excited la membantu mak saya di dapur di malam raya. Kononnya nak try tunjuk skill kat mak setelah setahun berkahwin. Kira pro la. Tapi alih-alih aku still dapat tender yang sama. Kupas bawang, then tukang kacau-kacau benda alah yang ada dlm periuk. Then lepas orang siap masak. Sekali lagi dapat tender. Kemaskan dapur apa yang patut.

Eh, berbalik pada tajuk entri, huh saya sungguh tidak tahu kenapa saya begitu pelupa pada pagi hari raya. Maybe malamnya penat membantu mak di dapur, sampai tak cukup tido. Tu yang siangnya macam orang mabuk. Mata pun dah jadi macam burung hantu jew. Terpaksa celik walau nak pejam.

Ada ke patut, saya lupa nak bersalam dan bermaafan dengan en.suami di pagi buta hari raya tu. Maklumlah pada pagi raya tu, saya ditakdirkan period, so, saya tidaklah kalut-kalut bersiap ke surau. Saya dengan tenangnya menghidangkan sarapan pagi berupa nasi dagang. Dah macam bibik pun ada, orang lain sibuk berbaju baru, tapi saya masih berselamba dengan t-shirt dan skirt pendek labuh.

Pada pagi raya tu juga satu keping gambar saya dengan en.suami pun tarra. Entah, memang lupa selupa lupanya. Malam nya selepas en.suami solat maghrib sambil menunggu isyak, kami borak-borak..barulah teringat yang saya masih belum beraya dengannya. Dasyat sungguh saya. En.suami tahu, tapi saja katanya tak nak disebut. Katanya saya seronok sangat beraya di rumah saya sampai lupakan dia. Hahahah merajukkah dia? So, edisi bermaafan-maafan dengan en.suami berlangsung pada sebelah malam. Tanpa baju raya, tapi berpijama. Huh, so sweet (sila jangan pengsan ok, yela, mana ade org buat beraya dgn org pakai pijama)

Kononya nak ambik hati balik, saya suh pakai balik baju raya  pagi tu dan kami akan bergambar sama-sama. Tapi….baju raya saya dan dia sudah saya masukkan dalam washing machine.

Argghh..sememangnya saya sangat pelupa di hari tersebut. Adakah selalu terminum air yang bersemut, atau………………..?huh, sekian sahaja..heheheh...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...