Monday, August 9, 2010

~Lagi Bayi Dibuang~



Salam semua...

Haa, sori dh 2,3 hr aku x update blog aku nih. Sbb sibuk + malas = semua keje xjadi la.

Tadi, aku meninjau2 kat berita harian online sambil dgr berita kt TV3, terkedu aku mendengar tjuk berita "dahlah digugurkan, dicampak pula dari pangsapuri" dan aku ternampak satu artikel kt BH online "Mayat Bayi Ditemui Di Kawasan Pelupusan Sampah Tanjung Rambutan". Dlm sehari ade dua kes bayi ditemui. Kenapa perkara ini harus berlaku? Semakin lama perkara ni semakin berleluasa. Adakah manusia hr ini dah hlg prasaan kasih syg dan keprihatinan? adakah dunia skrg hanya yg tggal org2 yg tdk berhati perut yg smpai ht membuang dan membiarkan bayi yg xberdosa dlm kesejukan, ketakutan, dan terdedah dgn perkara yg mengundang ssuatu yg xdiingini. Bahkan, bkn sj dibuang, tetapi bayi itu dibunuh, ditanam dan sebagainya.kejamnya.

Mengikut statistik antara bulan Mei-Nov 2009 adalahmenunjukkan peningkatan pembuangan bayi yg plg tinggi. Adakah disebabkn sambuatn bulan kemerdekaan dan juga sambutan tahun baru dan valentine menjadi punca keadaan sebegini. Ke mana perginya iman yg ada dlm diri. xkira la agama apa yg dianuti, pasti ada larangan dlm perbuatan sebegini.


Pokok pangkalnya semua bergantung pd dr sendr. Kekuatan dan keimanan yg ada dlm diri. Dimana mahu mencari kekuatan dan keimanan itu? Tepuklh Dada tanya selera. Nak menyalahkan ibu bapa, ada ibu bapa, yg memberi ajaran agama yg sempurna, dgn kasih syg yg sempurna, tapi msih ada anak2 yg masih melakukan perbuatan tersebut. Salah siapa?

Jauhkn lah dr drpd perkara yg mendatangkan zina, krn zinalah berlakunya kes2 pembuangan bayi, pengguguran bayi dan pembunuhan bayi. Sebagai cth bila dah '"termengandung" , si lelaki bijak mencari alasan utk melepaskn dr dn juga memberi cdgn supaya menggugurkan bayi tersebut. Bila si ibu ini, dalam kerungsingan, mula berfikir ttg maruah keluarga, maruah dr sndr, takut perkara ini diketahui olh rakan2, si ibu mengambil langkah mudah dgn menggugurkan bayi yg xberdosa, bila xberjaya digugurkan, bila bayi ini dilahirkan bayi ini dibuang seperti sampah, seperti dia merupakan org yg plg tidak berguna di dunia ini. Kenapa pertimbangan2 tidak dilakukan sblm terjadinya mslh ini. Inilah kata pepatah, sudah terhantuk br terngadah. So, sma2 lah kita menjaga dr kita, saudara mara kita, anak-anak kita , rakan-rakan kita, serta org disekeliling kita agar tdk terjerumus ke kancah ini. Sama-sama kita berfikir, bagaimna perkara ini perlu diatasi dan sama2lh kita saling mengingati ttg perkara ini. Jgn terlalu menuduh dan menyalahlkan apa yg org lain lakukan, jagalah org yg ada disekeliling kita dan jgn kita terlalu leka dgn menyalah dan melihat kesalahan org lain sehingga org disekeliling kita terlibat dgn aktiviti negatif. Sekian terima kasih.
Jom review pic bayi yg tidak berdosa ini :


*Tergamaknya dirimu mengguris hatiku,
Tidakkah dihatimu punya perasaan,
sampainya hatimu..meninggalkan aku....*(copy lirik sampai hati;spring)

2 comments:

Butang Pena said...

sedih kan sue bila tgk baby kene buang camtu...
kalo idup takpe gak..
ni bila tgk bdn gebu2 tp dh takde nyawa...
tiap kali org baca cite psl baby kene buang, mst menitik airmata...
sedih sgtla...
kalo taknak, bagila pada sape2 yg nak...
uhuk... ;(

Pensel Cyber said...

2lh diela...mkn menjadi2 dh kes cmni..
kesian ngn baby tu..
xblh bygkn cmne baby tu ditinggalkan,
menangis sorg2,dlm keadaan lapar,mybe yg dilempar dlm tong sampah tu baby tu msih idup...ya Allah, mmg xblh gmbrkan la...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...