Saturday, March 31, 2012

Masalah Lagi!!

Sejak makan clomid dan duphaston sejenis ubat hormon yang doktor bagi, berlumba-lumba pula jerawat naik kat muka ni. Badan mengembang dah satu hal jerawat plak menambahkan lagi satu hal. 

Semua solutions yang kawan-kawan bagi, selagi mampu dan senang utk dicuba, saya cuba. Tapi jerawat still degil. Tak surut lagi yang satu ni, yang lain dah menunggu turn untuk membesar. Dah la meniggalkan parut hitam even sedikit pun jerawat tu tak disentuh. En. suami belikan bio oil utk hilang kan parut, tapi mungkin disebabkan minyak, jerawat masih juga nak muncul. 

2 kali ke spa, satu shah alam, dan satu di bangi, Alhamdulillah parut tu makin b"kurangan, but jerawat masih lagi mau keluar. Pn. Zue, cadangkan minyak T-tree dr body shop, bila jerwat muncul, terus sapu minyak tu, t"bantut la skit proses jerawat tu nak membesar. Tapi jerawat tetap juga keluar kt merata-merata dimuka saya yang sebelum ni licin dan gebu ni. (^_^). Sebelum ni, di pipi sebelah kiri, now ianya menyerang di sebelah pipi kanan pula, di rahang kedua-dua pipi dan juga di tengah-tengah dahi. Oh, sungguh merunsingkan dan memeningkan kepala saya. Pergi kenduri, atau jumpa sedara mara, kawan-kawan lama, semua naik heran dengan muka saya ni. 

En. suami pula dah nampak yang isterinya ni dah mula stress n risau. Pada saya dia yang terlebih risau dengan masalah saya. Saya gemuk dia tak kisah, muka saya naik jerawat, saya nampak dia tersangat kisah. Fuhh, lagi stress saya dibuatnya. Hahahaaa..

Dua tiga hari lepas dia dah sarankan supaya saya stop untuk pakai facial cleanser, pelembab, dan segala benda la yang saya tepek di muka nih. Dan dia cadangkan supaya saya sapu kulit kayu manis. Mau terbeliak biji mata bini nya ni. Memang saya dah sedia maklum dengan petua tu, tapi saya rasa mesti ianya cukup memedihkan bila disapu air kulit kayu manis tu. Jawapan saya ringkas saja "ee, tak berani la..nanti pedih". Then, dia mula ceritaka pengalamannya yang pernah jatuh motor waktu sekolah dulu, dan air itulah yang MIL sapu kat sebelah kanan mukanya yang sedikit rabak tergesek dijalan raya. Then, memang ajaib, sebab saya belek punya belek, tak ade sikit pun bekas parut tersebut.

Tapi hingga hari ni, saya masih berkira-kira untuk gunakan petua tu. Pada saya, itu untuk luka, tapi masalah saya ialah jerawat. Kan tak pasal-pasal makin teruk pula jadinya. So, apa pendapat kawan-kawan? ada petua lain tak untuk saya. Yang pasti u all dah try la petua tu n hasilnya ok. Baru saya ada kompiden sikit mahu cuba. ekekekek..

Wednesday, March 28, 2012

Malu

hari ni after bayar bil telefon maxis centre jusco taman equine, ada suara menegur dari belakang. saya cuba ingat balik siapa gerangan orang tersebut, seorang lelaki dalam lingkungan 50 tahun, rambut beruban. bila diamati betul-betul, rupanya cikgu tuisyen masa saya nak ambik SPM dulu. cikgu tu tak mengajar saya, tapi dialah bos kat tuisyen. Agak tak percaya dapat jumpa cikgu di sini. 

Mungkin cikgu saya dah faham apa yang saya fikir. terus je cikgu jelaskan dia datang sebab ada hal di putrajaya. saya bersalam dengan isteri cikgu. cikgu saya tu memang gamble dan spoting orangnya. bila bercakap "aku" "mung" sahaja. saya, tak delah ber "aku" "mung" dgn cikgu. Tapi kami berbisingan la  kat depan maixs centre tu. saya ni kat dulu kat sekolah pendiam je orangnya, tapi kat tuisyen memang bising n ligat sikit. 

biasalah kan, bila dah jumpa cikgu, pasti soklan "skrg keje apa?" akan jd soklan wajib. saya malu-malu cakap saya seorang cikgu. Why saya malu? sebab kat tuisyen tu, cikgu tu memang kenal saya hantu ponteng. Biasa lah, tuisyen kadang-kadang padat jadualnya bila ada kelas ganti. Biasanya 8.00 pg - 10.00 pg, 10.30 pg - 12.30 tghr, sambung lagi jam 2.00 - 4.00. Biasanya waktu kelas macam ni saya dengan kawan-kawan yang tak tuisyen ni akan pegi ronda-ronda bandar kota bharu tak pun kuala terengganu. Mak hantar depan tempat tuisyen, saya akan masuk kedai runcit kat situ. Buat-buat beli air kotak milo. bila orang lain berasak-asak masuk kelas, saya masih rilek belakang kedai buat-buat pilih buku nota. dan saya tahu, around 8.15-8.30, cikgu akan turun cek mana-mana pelajar yang tak masuk kelas lagi. 

so, after cikgu beredar, saya cepat-cepat ke bus station n naik bas then buat-buat baca majalah Kononya nak tutup muka. pernah satu ketika tu, cikgu tu ketuk cermin bas tempat saya duduk n minta saya turun. waktu tu tuhan saja tahu betapa malu rasanya. kawan-kawan yang lain gelakkan saya. saya mula cari alasan, kononnya nak g HUSM sebab ada kawan masuk wad sebab demam denggi. Masa tu cikgu ugut nak call mak saya. jadi saya mengalah dan dengan tersipu-sipu malu masuk balik kelas matematik waktu tu. Masa tu terfikir "suka hati lah aku nak g mana pun, yuran tuisyen kan dah bayar, jd terpulanglah nak masuk kelas ke tak'' .

Bila cikgu cakap pada isterinya saya ni ratu ponteng dah jadi cikgu kaunseling. Memang rasa kebas sangat muka ni. Malu sangat-sangat. Rasa sangat berterima kasih  kepada cikgu sebab terlalu cakna dengan pelajar-pelajarnya even pelajar tuisyen sahaja. Kerana peristiwa tu juga lah, saya dah kurang ponteng sebab cikgu tu akan cek samada saya ada dalam kelas ke tak. Malu sangat bila cikgu buka pintu kelas je "yusmi suhana ada?" . Memang sangat berterima kasih kepada cikgu-cikgu saya yang membimbing saya hingga saya jd seorang manusia yg mampu berjasa pada agama, bangsa dan negara.Insyaallah..

*rasa sangat best dapat belanja cikgu makan, kalau boleh nak cari balik cikgu-cikgu yang pernah mengajar saya dulu dari cikgu tadika hingga pensyarah di universiti. Sentiasa mendoakan cikgu-cikgu saya dirahmati dan dilindungi oleh-Nya.

Tuesday, March 20, 2012

GPS atau Google Maps

Hurm, sebut pasal GPS, sure kebanyakkan orang dah pakai alah tu sekarang ni. Saya lak bukan antara pengguna GPS. Kalau kena pegi meting or kursus ke mana-mana tempat yang saya kurang tahu, saya akan google maps saja. Dan Alhamdulillah, stakat guna google maps, tak penah pula tersesat.

Dua tiga hari lepas dalam kosmo, ade berita pasal 3 orang pelajar jepun terkandas di tengah laut kerana GPS.  tiga pelancong itu terpedaya dengan maklumat daripada sistem penentu kedudukan global (GPS).Mereka percaya kereta tersebut dapat melalui laluan berlumpur sepanjang 15 kilometer  ke Pulau Stradbroke Utara berdasarkan maklumat GPS. Namun, kereta itu yang dinaiki pelajar dari Tokyo, Jepun terkandas dalam lumpur. Ketiga-tiga pelajar tersebut terpaksa membuat keputusan untuk meninggalkan kereta berkenaan kerana air laut mula pasang

Namun semalam, benda yang lebih kurang sama jadi kat aku. Tapi tak de lah masuk laut. Pegi je sekolah, kerani cakap saya perlu menghadiri mesyuarat di Pandamaran, Port Klang. Oleh kerana tak menyepat untuk google maps dan kebetulan pula abang saya tertinggal GPS nya di kereta, so memang bergunalah GPS tu untuk hari tersebut. NAsib baik meting jam 9.00 pagi.

Dah nak sampai area Pandamaran, tersilap exit pula. Apa lagi bising la GPS tu. So, driver yang akur ni mengikut arahan GPS tu untuk kembali ke jalan asal. Ikut punya ikut, aku dah rasa lain macam, dah bawak masuk belakang bangunan, dan tetiba sampai tempat buang sampah.

aku stopkan kereta dan GPS tu masih bising dengan arahan "turn left, turn left". Tapi bila direnung-renung macam ada bekas laluan, tapi lebih kepada laluan motor. Aku tak teruskan, aku patah balik jalan yang aku masuk tadi dan kemudian berhenti di sebuah gerai tepi jalan. bertanya pada seorang mak cik tu untuk ke tempat mesyuarat tu. dan sebelum masuk kereta, sempat aku tanya mak cik tu tentang jalan belakang bangunan tu. Mak cik tu cakap "eh, ada jalan ke kat belakang tu". Tersenyum dan berfikir sendiri, kalau  terus ikut arahan GPS tu, sama ada betul akan keluar ke jalan utama atau aku akan turut terkandas cam pelajar jepun tu. (o,O)

Now, masih terfikir-fikir, aku yang tak tau guna GPS tu, atau memang GPS tu sesuka hati dan sesedap rasa je bagi arahan. Esok akan meting lagi di shah alam. Rasanya dah tahu tempat tu. Tapi masih seach melalui google maps, GPS tu simpan dalam board je lah. hehehehe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...