Tuesday, November 15, 2011

Buah Zuriat

Assalamualaikum..

Wah lama sungguh tak bergolek-golek di blog ni. Hurm, nak share dgn semua tentang cite lama tapi baru nak cite..

Ini Kisah buah zuriat yg kakak kerani sekolah bagi kat aku. Sebenarnya aku tak tahu pun apa tu buah zuriat. Sebelum ni terbaca kat blog pn diela. Tapi tu pun baca sambil buntang mata sebab ter "excited" la, tak pernah tgk buah tu, macam pelik rupanya. Buah tu tak de kat sini, khabarnya buah tersebut datang dari Mekah.

Fungsi buah tu lak, untuk suami isteri yang dalam berusaha nak dapatkan baby. Kiranya dah lama kawin, tapi masih belum ada hasil, boleh la try buah ni. Itulah namanya buah zuriat kot (ini hipotesis sendiri). Kalau nak tahu lebih detailnya sila ke blog pn.diela. (^,^)

So, after akak tu bg buah tu kat aku. Aku tak tau cara nak makan buah tu. Maka pegi lah aku godek2 balik blog pn.diela dan sms dia bertanya kan hal tu. Then bila dah jelas lagi terang en. Suami memulakan prosesnya.

Ya Allah, memang susah nak kerjakan buah tu. Kerasnya mengalahkan segala buah la. Dia macam buah kelapa, tapi kecik. Bersabut dan juga ada tempurung. Ketung Ketang ketung ketang aku dengar en.suami duk kerjakan buah tu. Sekali dengar macam orang nak renovate rumah je. Dalam setengah jam juga lah dikerjakan baru terbelah buah tu. Masa tu aku terlupa pula nak ambik gambar.Dah siap dibelah baru teringat nak ambik gambar. 
Setelah dikerjakan oleh en.suami


Then bila dah dapat isinya yg kat dalam en.suami dah tak tahu nak ketuk camane nak bagi terbelah. Puas diketuk, tak juga tak terbelah. Katanya "rebus sebiji cam ni jela.." So, aku sms lagi kat diela bertanya, boleh ke direbus cam gitu. Baik betul kan aku ni. Lurus. Hahaha..Diela, cakap try belah juga. 
En.suami waktu tu tengah mandi, so aku ambik turn mencuba. Baru teringat lesung di dapur, so, abih lah buah tu aku kerjakan dan hasilnya : 
Biji dalam (putih2 tu sebab dikikis kulitnya oleh en.suami kerana x berjaya belah biji ni)

setelah terbelah

ini yang akan direbus

Setelah direbus, air nya seakan-akan air teh
alat yang digunakan

Korang mesti teruja nak tahu apa rasa air tu. Mula-mula belah buah zuriat tu, memang baunya agak kuat, seolah-oleh bau herba. Ngeri bila difikirkan bagaimana rasanya setelah direbus. Namun, tak seperti yang dijangka, bila direbus, bau yang ada tadi hilang dan air tu rasa sedikit manis dan pendek kata sedap juga lah.


Ok, itu sahaja yang dapat dikongsikan, beribu maaf buat pn.zue zul dah lama kot menunggu entri ni. Ahaks. kakak u ni buat pekasam la dalam outbox. Anyway kita mencuba, kita usaha, segalanya ditentukan olehNya yang Maha Berkuasa. Jadi jangan kita lupa untuk sentiasa memohon dariNya kerana Dia juga Yang Maha Pemurah.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...