Saturday, September 29, 2012

Bajet 2013 ( suka atau duka )

Alhamdulillah telah selesai juga bajet 2013 yang dibentangkan oleh Dato' Najib. Sebut je suka, pasti akan cakap "suka la sebab org gomen dapat bonus" . Alhamdulillah, mungkin itu rezki kami sebagai kakitangan kerajaan. Itupun kalau kerajaan menang mengundi nanti. Sebab ura-ura mengundi bulan november ni. Bonus bulan Disember dan Januari. Ok, abaikan isu bonus. Memang suka bila dapat bonus. 

Berbalik pada duka? apa yang menyebabkan duka itu? Masih tak bersyukur ke dengan apa kerajaan bagi. Bukan...saya sangat bersyukur dengan keamanan dan keharmonian negara dengan pentadbiran sekarang ini. Tapi sangat duka dan kecewa bila bajet ini tidak menitikberatkan kepada aspek spiritual dan pembangunan insan sedangkan kes ragut dan buang anak semakin menjadi-jadi sejak akhir-akhir ini.

kejam!!..bayi dicampak dari rumah flat - sumber gambar mymetro

Berduka juga bila harga rumah tidak dipantau. Memang skim rumah pertama dipermudahkan. Dinaikkan golongan yang layak memohon dari gaji bawah 3k kepada 5k. Dan layak membeli rumah sehingga ke harga 400k. Cubalah kawan-kawan ke bank-bank bertanya kan skim ini, cara mana nak memohon, bayaran pendahuluan, bayaran untuk buat SNP, bayaran peguam bank dan peguam yang menguruskan SNP, sebenarnya ianya lebih terbeban kepada pembeli. Itu tahun lepas punya cerita, tapi tak tahu tahun ini ceritanya lain pula. Tapi pada pendapat saya, kerajaan punya hak untuk mengawal harga rumah yang semakin hari semakin mencanak harganya. Rumah baru sekarang 20x70, double story kebanyakkan harga bermula dari 340k dan ke atas itu yg dipinggir-pinggir bandar, kalau tengah-tengah bandar korang bayangkanlah harganya. Kalau gaji 4k, nak byar rumah bulan-bulan mungkin dari RM 1300-RM 1800, kereta lagi (rm500 - 1000), PTPTN lagi, bil telefon, astro, letrik, air, makan minum, minyak kereta, tol, yang ada anak (susu + pampers + kelengkapan + nursery) arghhh...tak sampai tengah bulan dah semput duit dah. mula nak berhutang sana sini. 

Starting at RM 525, 364...fuyyo...sungguh aku tak mampu!!
(sila klik gambar utk besarkan imej..tq)

Ini cuma pendapat saya, saya tahu, kawan-kawan mungkin punya pendapat sendiri.Saya bukan orang ekonomi, walau form 6 dulu ambik ekonomi, saya tak tahu pengaruh harga rumah kepada ekonomi negara. Mungkin apabila rumah dijual dengan harga murah, pelabur-pelabur luar tak mau melabur sebab untung ciput. Entahlah...sekian dulu. 

* masih bersyukur dengan kehidupan dan keharmonian sekarang. amin...!!semoga rasa bersyukur ini tidak lebur dengan keinginan nafsu memiliki sesuatu yg diluar kemampuan.

Thursday, September 27, 2012

Bukit Kayu Hitam

Tengah bertanya-tanya khabar ngan abang ipar di FB, satu soalan yang ditanya "bila nak datang ke perlis lagi?"


Bila ingat Perlis, dalam kepala mula merewang pegi ke Bukit Kayu Hitam. Tahun lepas saya + en. suami + 2 kwn en.suami buat trip ke Langkawi. So, alang-alang ke sana kami menyinggah di rumah abang en.suami di perlis dan mmg park kereta kt umah dia n dialah yang hantar kami ke jeti. Dah tahu perangai BIL tu, kalau dah sampai ke sana ada je idea dia nak bawak kami jalan-jalan.

Tapi masa kami tak banyak, pagi sampai rumahnya, berehat, mandi, tidur sekejap, sarapan, then pegi ke jeti. Kesian dengan BIL yang beriya-iya ajak berjalan ke Bukit Kayu Hitam, kami ambik keputusan, balik dari Langkawi tghari Ahad, then tido satu malam baru balik KL. 

So, petang ahad tu berjalan sakan la kami di Bukit Kayu Hitam. Sapa pernah sampai sini? Mabuk tak? Saya sampai je kat sna, dah rasa mabuk dengan blous2 nya yang banyak pilihan dan murah-murah. En. suami n kawan-kawannya plak mabuk dengan jersi-jersi kelab bola. Gila murah harganya nak dibandingkan dengan harga disini. Ada sampai 2/3 kali ganda beza harganya. Tapi nasib baik mase pegi ke sana duit dah ciput. ATM plak xde kat sana. So, kena jimat-jimat n bajet-bajet je. Kalau tak semua nak rembat. Pengsan!!!.

Tapi kalau tak pandai membeli, kena juga la cekau ngn penjual-penjual kt situ. Dia tahu kami orang luar sebab tak de loghat kedah. Nasib BIL  n SIL ada. Pandai la mereka tawar menawar. Kalau korang nak beli jersi, kena juga hati-hati, sebab bila korang tanya kain gred apa.. mesti diaorang akan jawab gred A sedangkan beza sangat kainnya dengan kedai-kedai sebelah. Tapi tak semua peniaga kat situ macam tu, ada yang ok. Yang pasti memang kami mabuk ke sana n menggigil lutut pusing sana sini. 

Berbalik pada soklan BIL, saya pun tak pasti bila lagi akan sampai ke sana. Hujung tahun ni rasenye nak ke tempat lain lak, tapi tak tahu la..tengok bajet n tengok cuti en.suami yang melampau busynya sekarang. Sampai Sabtu Ahad pun kena kerja. Haih....!!!:(

Jom review pic-pic di sana : 

Menuju ke Bukit Kayu Hitam, korang akan jumpa singborad nih. Meh2, sapa nak kawin lari.heheh

Sampai sini poket kasi tebal ok..

buatkan en. suami dan kawan2 nya mabuk

Tudung n shawl pun macam-macam jenis ada. Murah lak tu. Shawl rege RM 3.00 ada woo..
on the way balik ke rumah BIL, singgah di ladang tebu. Subhanallah!!!

If sampai sini, korang mesti berenti n snap gambar. View nya memang terbaik weh!!




ok...sekian...
* gambar kredit pada ADAM

Saturday, September 15, 2012

Oh, anak-anak sedara ku!!!

Ok, meh nak cite skit pasal anak-anak sedara saya yang agak becok-becok mulutnya. Sikit pun tak mengikut mak cik nya yg pendiam dan sopan gini. Hahahah.

Anak saudara pertama - Adriana Syasya





Anak sedara saya semuanya ada 13 orang untuk 4 orang ibu. Paling besar tingkatan satu dan paling kecik 8 bulan. Itu anak sedara belah saya je. Tak masuk belah husband ok. Jadi korang boleh bayangkan umah mak saya kalau askar-askar dan princess-princess ini berkumpul. Masuk je cuti sekolah atau tiap kali raya, umah mak saya la tempat berkumpul. Ini kerana kakak-kakak ipar saya semua nya orang obersea. Sarawakian dan Indonesian. So, agak jarang balik ke sana.

Auni Syazwani 

Alkisahnya, anak-anak sedara saya kini sudah mula dan sangat pandai bertanya "bila ayah de ngan cik de nak dapat baby" soalan ini selalu diajukan pada en.suami saya. Sebab mereka agak takut dengan saya. Mak ciknya yang ini garang dan suka marah-marah bila diaorang sepah-sepahkan rumah atau buang sampah merata-rata. Saya merupakan kontraktor tetap dan berpencen mengemas rumah mak bila berkumpul ramai2.


Muhammad Hafiz dan Firdaus Al-Hakim
Sekarang ini, mungkin mereka-mereka tak berpuas hati jawapan dari en.suami saya, mereka mula mengajukan soklan begitu kepada saya. Jawapan ringkas dari saya "belum lagi la...sabar..." Tak boleh nak marahkan mereka, mungkin mereka dah tak sabar nak tengok perut cik de nya ni membonyot then keluar baby. 

Muhammad Irfan
Tapi satu kisah kadang-kadang buat saya tersenyum sorang-sorang. Satu hari tu saya memakai trek dan t-shirt. Kan bila pakai trek yg kembang tu menampakkkan perut kita sedikit buncit. (ceh!!nak salahkan slua plak..ngaku je perut buncit)hihihi. Dan tengah saya berdiri di pintu umah, tetiba anak sedara saya b'umur 4 tahun lebih lalu depan saya dan menepuk perut saya dengan selamba badaknya mengomel "perut buncit, tapi xde baby..macam mama dah". Masa tu rasa macam nak je gantung si kecik tu kat kipas. Tapi tergelak pula saya bila tengok si Yusrina tu pergi dengan selamba tanpa rasa bersalah. Oh, anak-anak sedara ku..Comel2 korang ye.


Nur Izzahtul Aliya

Bila diaorang berkumpul, pasti ada je mereka-mereka tu mengumpat saya. Bukan mengumpat apa, mereka sedang berfikir-fikir dan meneka-neka, if saya mengandung, anak saya akan ikut muka siapa. Then kadang-kadang dari jauh dengar juga mereka duk mengira ngan en.suami saya, kami patut dapat berapa orang anak dan mereka juga sibuk duk aturkan berapa perempuan dan berapa lelaki.So, bila dah nampak sangat mereka beriya-iya nak tengok saya mengandung, saya ambik peluang bila mereka solat berjemaah, cepat-cepat saya pesan "ok semua, nanti abih solat,doakan cik de dan ayah de cepat-cepat dapat baby..boleh???doa dengan ikhlas.." Hurm, itu lah mereka yang nakal-nakal buat geram, tapi tu lah penyeri umah mak abah saya.

Muhammad Danish
Nur Ishah Qarihah
Inilah Nur Yusrina, si kecik yg nak kena gantung kat kipas..hehehe

Nur Ismah Dhaniyah


Muhammad Zakwan yg sgt byk cakap dan buat loya buruk

Nur Zahirah Aliya




Fatin Syuhada Ayumi
Itulah mereka. Semoga impian mereka nak tengok anak mak ciknya ini akan tercapai. Kalaulah diaorang tahu hati mak ciknya ni lagi tidak sabar menunggu saat itu. Sama-samalah kita berdoa. Sekian..
Mereka-mereka yg kecoh dirumah Tok Ma dan Tok Abah

* saya merupakan pengasuh mereka waktu sy anak dara dulu. Dari Adriana Syasya sampai ke Nur Ismah Dhaniyah. Ssampai si Ismah cakap sy ibunya. So, sy cukup pro jaga budak-budak kecik nih...hahaha.

Wednesday, September 12, 2012

Burger Bakar


uiks, petang-petang hari ni update pasal burger. Ini burger bukan sebarang burger, ni la burger yang tengah pemes-memes sekarang ni. Tambah glamour bila masuk majalah tiga. Dulu burger ni hanya ada di wangsa maju. Dengar cerita daripada kawan-kawan dan adik saya, kat wangsa maju ni, kena berbaris-baris nak beli burger nih. Kalau lambat, memang berputih mata je la.

Sekarang, Alhamdulillah, di mana-mana pun sudah ada burger bakar. Saya yang selama ni sebuk duk ajak en.suami ke wangsa maju akhirnya tak perlu ke sana. Sebab kat area umah saya dah ada Rawang Burger Bakar (cawangan putra permai). Sesapa yang duk area bukit puchong, seri kembangan boleh la nak mencuba burger bakar nih. Best woooo. 

menyelerakan lah....

Ambik kau nyah!!! sila prektis nganga luas-luas ok...



ini first time mencuba


Opss, kalau nak tahu dimana stall nya, u all cari je kedai Nasi Beriani Gam Johor Putra Permai, bersebelahan juga dengan Ani Sup. Stall Rawang Burger Bakar tu ada depan kedai Nasi Beriani. Tq

Saturday, September 8, 2012

Cerai Berai - Nauzubillah!!

Sekarang masih lagi dalam mood raya. Open house sana sini. Sampai kena buat undi nak pegi umah mana dulu. Waktu macam nilah nak mengeratkan silaturrahim dgn jiran-jiran, saudara mara atau juga kawan-kawan. 

sebut pada cerai berai ,mase open house aritu sibuk menyembang dengan kazen yg kerja di pejabat agama. Sedikit tertarik bila kazen merungut, time bulan puasa je,mula la busy sbb banyak kes cerai yang masuk. Tambah2 dekat2 nak raya then lepas raya. Alasan nak bercerai adalah berebut nak balik raya rumah masing-masing. Terkejut juga dengar benda-benda macam ni.

Yelah sebagai pasangan suami isteri, masing-masing ada keluarga, kenalah bertoleransi. Siapa-siapa pun pasti suka balik rumah mak ayah sendiri berbanding rumah mertua. Alasannya sebab lagi selesa. Tambah-tambah si isteri ni. Memang kalo boleh nak aje balik umah mak ayah sendiri. Malas nak masak pun tak pe sebab mak kita, tido bangun kul 10 pagi pun masih tak malu. tengok tv tergolek sana sini, terbungkam sana sini siapa yg kisah. Tapi bila balik umah mertua semuanya kena terjaga. Tapi apa yg penting janganlah kita mementingkan diri sendiri. Mentang-mentang suami sayang gila kat kita, kita asyik balik rumah kita. Sedangkan suami pun ada mak ayah, ada adik beradik. So, kena toleransilah. Si suami pun nak juga jaga hati mak ayah dan adik beradiknya. 

Berbalik pada si suami pula, janganlah sebab isteri perlu dengar cakap suami, si suami ni menggunakan sepenuh kuasanya menguasai isteri. Suami juga perlu faham hati seorang isteri. Isteri tahu, keutamaannya ialah suami, akan tetapi di dalam hati pasti ada kerisauan menjaga hati mak dan ayahnya juga. Mungkin mak ayah juga faham si anak ini perlu mengikut kata suami. tapi sedikit sebanyak hati orang tua pasti terasa bila anak jarang balik ke rumah atau tidak pernah beraya bersama pada raya pertama selepas berkahwin dan pasti juga mereka rindukan anak-anak mereka.

Bila berlaku macam nilah my kazen bagitahu keluarga akan mula berungut, kiranya bermula campur tangan orang ketiga. Pasangan mula tidak senang dengan rungutan dari family. Then mula lah bermasam muka nak buat giliran balik rumah siapa dulu. Macam saya ni dekat, Alhamdulillah la. Boleh la bergilir-gilir, sekejap balik umah saya, sekejap balik umah suami. If yg jauh tu mesti ada plan yg tersendiri. Mungkin ada yg plan tahun ini dirumah isteri, tahun depan habiskan cuti raya dirumah suami. Ada juga yang 1st n 2nd raya di rumah suami/isteri..raya ketiga balik ke rumah suami/isteri. Itulah namanya toleransi. Masing-masing puas hati. even kadang-kadang ada juga yang bermasam muka suami isteri sebab rumah sini sekejap, rumah sana lama.hihihi..

So, daripada rungutan kazen tadi, saya berharap benda ini tidaklah berlaku pada saya, keluarga saya, saudara mara saya dan juga rakan-rakan saya. Harmonikan rumah tangga dengan toleransi dan sabar agar rumahtangga yg terbina sentiasa bahagia. Namun, jika sudah ketentuan Ilahi jodoh bersama suami/isteri tidak panjang, terima dengan redha. Tapi janganlah terputus jodoh dengan alasan yang simple sebegini. Yela, kadang-kadang kita tidak berada di dalam situasi tersebut, jadi kita tidak merasai apa yg dirasai oleh mereka, yang pasti jangan sesekali berputus asa berdoa untuk kesejahteraan dan kebahagiaan yang berpanjangan. Sesungguhnya Allah sentiasa Mendengar segala doa-doa kita. wallahua'lam!!

*entri yang diperam lebih seminggu..tak tau masam ke manis ke rasanya...hihihi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...