Tuesday, August 23, 2011

akhirnya, menjadi juga !!!


Assalamualaikum dan selamat pagi..

Akhirnya setelah dari tengahari semalam aku duk belajar ilmu yang diperturunkan Pn. Diela, pagi ni baru ilmu tu menjadi. Jenuh aku klik sana sini still tak jadi. Aku cari puncanya dan godek-godek sendiri. After tekan button printscreen tu, aku tak boleh nak paste kannya. Rupa-rupanya aku tersilap di sini.


sebab waktu tu di screen my picture shortcuts



then, aku tenung balik toturial dan gambar- gambar yang diela letak tu, abru aku perasaan, rupanya kena klik kat my picture seperti yang aku bulatkan tu. Barulah boleh paste.


Dan sekarang, inilah hasilnya. dan boleh printscreen blog pn. diela yang comel nih. Terima kasih ye cikgu diela. Sesapa yang nak belaja tu, sila ke blog pn.diela or klik saja (di sini) . 

So, hari ni dah boleh bersilang kaki dengan senang hatinya. Hahahaha...sekian.

Saturday, August 20, 2011

Hanya beberapa patah

Apakah aku dah hilang mood untuk berblog. Serius aku cakap, sejak akhir-akhir ni, aku agak ketandusan idea untuk menulis entri. Kadang-kadang idea ada, tapi rase macam melalut-lalut jer. Banyak entri yg ditulis, tapi hanya sekerat jalan, terus ilang punca dan lantas aku menyimpan entri tu dalam list entri (ayat tak boleh blah). Tak tau bila nak di post..kot-kot nanti jadi pekasam kat situ. Sekian saja.

Friday, August 19, 2011

Terlajak tidur pula hari ni.


Selamat pagi semua.
Hari ni,  aku celik mata, terus saja terbangun dari tidur dan selak langsir. Masih gelap. Tapi terdengar bunyi motor kat luar dan bacaan ayat-ayat suci al-quran sayup-sayup je kedengaran.

Dalam kepala dah ligat berfikir, "jam berapa dah ni?" cepat-cepat raba cari enset. 5.54 am..
Alamak!!sah2 terlepas sahur. En. Suami yg syok tidur sebelah bukak mata tengok bini dia panik-panik. ’Kenapa nya”..
”tak sahur la kita hari ni”
”urmm..” katanya.

So, saya bangun, mandi solat siap bagai..tengah syok conteng muka, tetiba en.suami terkejut dan terus bangun. 
Waktu tu jam 6.30. ”eh, kita tak sahur ke?’
”ish abg ni, yg tadi saya ckp tu apa. Ke mengigau tadi..”
" entah, xsedar bila b’cakap ngn awk.." sambil bangun dan menuju ke bilik air dengan muka yang berkerut-kerut. 
Saya pesan dari jauh. " Abg, jgn minum pulak ye.. ..kot2 mengigau lagi tu..."sambil gelak-gelak
"kalau mengigau, minum ke makan ke kira rezeki la tu " jawan en.suami. 
"mslahnya dah tak mengigau kan " dan dengar pintu bilik air ditutup. 

So, tergolek-golek la kami hari ni nak menunggu waktu berbuka. Masuk hari ni, adalah kali kedua kami terlepas sahur. Hihihi

Sekian.

Thursday, August 11, 2011

Suatu Malam di surau

Assalamualaikum kawan-kawan.

Alhamdulillah, pejam celik-pejam pelik dah masuk hari ke-11 kita berpuasa, dan sepuluh hari yang kedua ini adalah merupakan fasa pengampunan kata ustazah kat sekolah saya tengahari tadi. So, sama-samalah kita beramal ibadah dan memohon keampunan daripada-Nya. 

Ini pula cerita tentang solat terawih. Pengalaman lucu ketika tu,  saya tengah tunggu keputusan STPM. Kat kampung, surau hanya 150 meter je dari rumah saya. Boleh kata, kalau berbisik dalam rumah tu orang kat surau boleh dengarlah.
Kisahnya, seorang mak cik ni, umur lebih kurang dalam 70-80 tahun la kot. Tiap-tiap malam after siap terawih, bersalam dengan mak cik ni, pasti soalan dia "anak sape nih ". Letih aku nak menjawab soalan yang sama tiap-tiap malam. Situasi ni, bukan berlaku kat surau je, if petang tu, dia lalu depan rumah nenek aku dan terkebetulan aku ade kat situ itulah soalan yang keluar. Aku tak kisah pun, sebab aku tahu mak cik tu agak pelupa dan suka melatah.

Bab melatah tulah yang buat aku tersenyum dalam solat terawih aku. Dah lah waktu tu dah masuk solat sunat witir. Kisahnya, aku berada di saf depan. dan biasenya aku akan pilih tempat yang cun-cun bawah kipas. So, kenalah satu malam tu, mak cik ni berdiri sebelah kiri aku. Bila berada saf depan, pastilah ada langsir yang memisahkan antara tempat solat lelaki dan perempuan. Langsir tu pula, bergerak-gerak ke depan sesekali tu ke belakang. Biasanya aku akan selitkan langsir tu bawah karpet dan sejadah aku. Tapi tak tahulah macam mana malam tu, angin kuat atau kipas yang laju membuatkan langsir tu terlepas dari selitkan karpet. 

So, apa lagi mengganas la langsir tu. nasib aku berada berdekatan tiang, jadi langsir tu belum pun sempat mengena kat aku. tetapi ketika tengah sujud, aku dapat rasa langsir tu membuai-buai kat belakang aku, dan nasib aku baik waktu aku bangun tu, langsir tu dah terlepas dari aku, namun tetiba aku nampak mak cik sebelah aku diselimuti langsir tu dan terpisah berada di bahagian lelaki.Kiranya langsir tu berada di belakang mak cik tu.

Mak cik tu melatah, dengan tak semena-mena dia mengeluarkan diri daripada langsir tu dan mengomel " menate langsir nih" = Binatang langsir nih. perkataan yang mak cik tu keluarkan buat aku tersenyum sendiri. Rasanya bergegar-gegar badan ni menahan gelak. Tapi aku cover sebab aku nampak mak cik tu sambung solat balik. Aku pun mengong waktu tu, teruskan solat juga. 

Tapi, after orang dah siap solat witir tu, tengah orang baca doa, aku bangun dan solat semula, tetiba mak cik tu juga bangun dan tetiba juga dua orang lain lagi sebelah mak cik tu turut bangun menunaikan solat sunat witir. Maksudnya bukan aku sorang je gelak, orang lain kat sebelah mak cik tu tergelak sama kot. hihihi, sekian. 

* after malam tu, aku dah tak duduk saf depan, duduk saf kedua tapi still bawah kipas.heheheheh

Saturday, August 6, 2011

Dairi..

Assalamualaikum...
hurm, dua tiga hari lepas, aku ada terbaca status kawan kat FB yang menyatakan en.suaminya terjumpa dairi lamanya. So, status dia tu mengingatkan aku juga time first2 aku kawin dulu. Seingat aku dalam 4 bulan selepas kawin rasanya. 

Kalau diikut, dalam hidup aku, aku tak pernah menulis diari. Memang aku bukan salah seorang yang suka berpuitis. Dulu, Aku hanya akan mengarang, bila cikgu BM suruh "bina satu karangan yang bertajuk bla..bla..bla..". Dan naik form 6, aktiviti mengarang semakin hebat. Sebab banyak subjek semuanya adalah subjektif kecuali Pengajian Am kertas 1 yang boleh main tikam-tikam, tembak-tembak dan hitamkan jawapan. Memang waktu sekolah dulu aku sangat suka maths dan sains, dan naik form 6, suka pulak ekonomi sebab cikgu hensem macam hero superman tu. 

Then, bila masuk "u", ade sorang roomate aku ni, suka sangat menulis dairi dan suka juga berpuitis, berpuisi jingga. (*-*). Lepas tu, aku mula terpengaruh nak menulis, tapi mmg kalau korang tgk diari aku sure korang gelak sebab banyak rongak. dan cerita dalam tu tak best pun.Tak macam my roomate tu, yg begitu berbunga-bunga ayatnya. Kalau tulis dalam dairi pun hanya ade kisah-kisah sedih. maklumlah org tengah bercinta, gaduh-gaduh mengadu je kat en.dairi. Kesimpulannya, disebabkan pengaruh kawan dan cinta lah wujudnya dairi tu. Hahahah. Lucu!!!. Tapi menulis dairi pun hangat-hangat tahi ayam jew. Satu dairi leh guna sampai 4 tahun babe. Hebatkan saya berjimat.

So, dairi tu memang aku letak dalam satu kotak, dan suatu hari tu, en.suami cari barang komputer apa ntah kat dalam bilik tu, dan dipendekkn cerita dia terjumpa dairi tu. Sah2, aku tahu en.suami dah baca dari kulit depan sampai kulit blakang la diari aku yg kiut. Khatam abis. 

Keluar2 je dari bilik tu en.suami sengih-sengih. dan dengan lurus dan jujur  beliau mengaku "hehehe, abg baca dairi syg la...". Aku yang tengah basuh pinggan kat dapur waktu tu, cepat-cepat keluar. Rasanya muka aku ni dah naik kebas, rasa malu, rase marah macam-macam ade. Satu ayat keluar dari mulut "nak lari dari rumah la..jgn sibuk2 nk cari kita nanti " (bila fikir balik, apa kaitan ayat tu dengan kes baca dairi). Sebab dah malu sangat kot, itu je ayat yg terkeluar. Memang tak boleh digambarkan betapa malunya aku ketika itu. 

Dan selepas hari tu, ade je ayat-ayat yg dalam dairi aku tu en.suami keluarkan. Kiranya menyindir la tu. Jadi, aku hanya buat pekak-pekak badak je la. Dah memang aku yang cuai. Dah tahu benda tu tak digunakan buat apa nak simpan, buang je lah kan. Tapi bila nak buang, fikir takut nak baca balik kenangan-kenangan dalam tu, ahaiii. Sekarang sapa yang malu. 

So, pada kawan-kawan yang masih simpan dairi lama-lama tu, baik korang simpan elok-elok, sembunyikan tempat yang orang tak leh cari, tup2, kita sndiri yang lupa, tak pun tikus yang baca. Hahahah...Kalau tak suami kita yang jumpa, maybe orang lain yang terjumpa, adik-adik ke, mak kita ke, sesapa lah yang berkenaan ada dlm rumah kita tu. So, sebelum mendapat malu, baik berhati-hati tau..heheheh..sekian!!

*masa skolah rendah dulu, penah selongkar bilik kakak dan baca dairi dia..sampai skrg dia tak tau..kah3

Friday, August 5, 2011

Kami...

Assalamualaikum..

Ah, akhirnya datang juga mood untuk mengupdate blog saya. Alhamdulillah juga, setelah 5 hari berpuasa, hari ni merupakan hari pertama saya berpuasa. Biasalah perempuan. So, untuk tahun ini 4 hari sahaja saya ponteng puasa dan mengharapkan hujung puasa nanti tarikh untuk bendera merah naik akan dilanjutkan. So, xdelah saya banyak nak menggantikan puasa. Rasanya ini hanya angan-angan yang belum tentu jadi kenyataan.

Setelah 5 hari umat islam berpuasa, seriously saya nak mengaku hanya baru sekali saya masak. Hahaha, dasyat!!. Terkebetulan minggu ini en.suami kerja malam, so, disiang harinya beliau akan menjadi kelawar. Dan time puasa ni pula bagi sekolah dua sesi telah dipendekkan masa, so maknanya warga sekolah saya boleh balik awal.

Bulan puasa ni, saya rasa sangat seronok bila en.suami kerja malam. Sebab masanya sangat panjang bersama dengan saya. So, after saya balik dari skolah dalam 2.00 – 2.30 pm, saya bekalkan sikit perut saya(^_^) dan kami berdua akan merayau-rayau entah ke mana. Macam gaya orang g berdating.



Rasanya satu puchong dah kami ronda, esok nya meronda pula saya ke jusco balakong, tak habis meronda area balakong, esoknya sambung lagi ke mines.  Bila penat berjalan, masuk dalam kereta, buat-buat ambik barang kat bawah sit, sambil sedut air. Tetiba orang sebelah jentik telinga sambil menyindir ”tak payah nak belakon ambik brg..konon je tu..”. 


Dan sepanjang-panjang puasa tu juga, semua bazar ramadhan kami pusing. Biasanya akan ke bazar equine park, singgah di bazar puncak jalil dan singgah pula bazar kinrara. Ambik kau, tiga bazar kami ronda. Belinya tak de sangat pun. Just nengok-nengok aje. Bila tiba gerai yang orang penuh sesak, kami pun sibuk menyesakkan diri di situ untuk jenguk apa yg org tengah tunggu dan kami berlalu, belinya idak. Kadang-kadang dah rasa boleh ambik kerja Majlis Perbandaran Subang Jaya. Kalo ade part time boleh aje bagi kami.

After buka puasa, en.suami ke surau, dan akan masuk kerja jam 10.30 pm. Jadi, disebabkan keletihan berjalan disiang harinya, bila en.suami keluar ke tempat kerja, saya dah tutupkan lampu dan dalam 2 saat saya sudah terlelap (tipu). oleh sebab saya tidak berpuasa, maka, saya memang tak perlu menyiapkan apa-apa untuk sahur. Maka waktu orang lain sibuk bersahur, saya jadi puteri tidur. =_* . Cuma untuk malam tadi saya bersahur sorang-sorang dengan 3 biji kurma dan air kosong dan kemudian ”gedebum” balik di tilam. Untuk malam ini, en. Suami dah belikan roti coklat raisin untuk saya, so, sahur dengan roti tu dah cukup untuk saya.

Itulah antara aktiviti kami disepanjang 5 hari umat islam berpuasa. Sekian.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...