Sunday, October 23, 2011

Bela Diri

Hai, lama nya tak mengupdate blog. Actually banyak entri kat dalam inbox, tapi semuanya sekerat-sekerat jalan je cerita nya. Bila nak continue balik untuk di publish, mood dah hilang nak menyambungkan cerita yg sekerat jalan itu. Walaupun entri tak berupdate, tapi tetap punya masa untuk menerjah blog-blog kawan-kawan saya. Membaca entri yg diupdate bagai KLIA ekspres. Sempat juga meninggalkan dua tiga komen walau sepatah dua words saje dan Sempat juga mengintai kembali balasan komen dari kawan-kawan di atas komen saya.

Ini semuanya sebab sibuk dengan program pasca PMR. Budak dah abih exam, rilek-rilek, tapi cikgunya ni bagai nak tercabut kain nye eh bergerak ke sana ke mari. Sekejap tercongot kat opis, sekejap kat depan komputer, sekejap bilik guru, sekejap kat bilik tayangan, sekejap bilik masakan, sekejap bilik jahitan, sekejap dua kejap ke dewan. Boleh kata  tiga empat kali sehari duk panjat tangga, turun tangga. Bukan setingkat, dua. Empat tingkat beb. Mase tu lah fikir, bestnya dapat jadi spiderman or superman, tak pun supermak, semua leh panjat dan buat laju-laju.

Dan mase cam ni juga lah terfikir, sememangnya patut cikgu bekerja sekerat hari saje yang orang lain duk kepoh-kepoh. "eh, best la jadi cikgu, balik awal, cuti banyak''. Cuba lah jadi cikgu baru cakap best tak jadi cikgu. Sekolah mana yang ada lif, cuba cakap. Kalau cikgu yang ade kelas, macam skolah saya tingkatan lima di aras paling atas (tingkat 4) dan cikgu tu hanya mengajar form 5. Sehari ade enam waktu, tak ke menggigil kepala lutut naik turun tangga. Tambah kelas ganti lagi. Kalau pakai mekup tu, ibaratnya pagi je nampak comey, dan masuk waktu pertama, panjat tangga, muka dah peluh-peluh, minyak-minyak, dan comot-comot. Itu yang jarang sekali kamu-kamu tengok, cikgu jarang yang ade mekup tebal-tebal. Kalau ade pun rasanya hanya beberapa kerat saja. 

Kadang-kadang saya teringin juga nak mekup tebal-tebal, pakai bulu mata palsu bagai, tapi bila fikir, tahannya untuk beberapa minit, baik tak payah, bazir masa, bazir wang saja. Muka bila dah berpeluh, bukan cantik dah, kot-kot dah macam hantu dah. 

So, bila dah penat panjat tangga kat sekolah, waktu yang ada di waktu petang tu lah masa untuk merilekkan diri, rehat, tidur dan sebagainya.Dulu biase petang sempat tulis entri, malam post kan. Tapi sejak dua menjak yang sibuk ni, semua tu tak sempat nak buat. Balik rumah nak buat laporan sesi kaunseling, hujung-hujung tahun ni nak kena buat laporan keseluruhan sesi dan program, nak kena tilik satu-satu setiap program berapa pelajar yang terlibat dan perlu di key in kan dalam sistem. Oh, sungguh cerewet kerja tu. Pastu dengan program-program daripada daerah. Ohh..

eh, eh panjang pula membebel nya. entri ni sememangnya untuk bela diri. Bela diri kenapa entri sudah lama tak berupdate. Hahahaha, sekian.

*Insyaallah pasni akan berupdate blog ini..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...