Tuesday, August 31, 2010

~ Hati Mula Berbelah Bagi ~


Salam semua...

Harapnya blm terlambat aku nk wish kt korang, Selamat Menyambut Hr Kemerdekaan Ke-53. Berbanggalh kita menjadi ank malaysia. Jgn biarkan maruah negara kite tergadai dan diperkotak-katikkan oleh sstgh pihak yg dengki dgn keamanan negara kita.

Berbalik kpd tajuk entri aku tu, hati aku mula berbelah bagi bile cuti skolh smakin hampir (aik, ape kes nk cuti skolah msih xhappy neh). Mula2 bkn main suka lgih aku bile en.hubby ckp, awl cuti skolah tu en.hubby bg aku blk kg terlebih awl dr dia. Huh, mmg rse nk melompat2 jew. Bila aku ckp kt mak aku, mak aku mrh "oii, br2 kawin ni dh nk tggal suami ke?.dahlh bln puase, ssh mie nk mkn, nk sahur nanti tu". (haih, mak aku nih, potong line btl lor). Aku hanya diam jew. Bile aku ckp kt en.hubby ape mak aku ckp, en.hubby ckp "ala, xpe..bkn abg xbiase pun, bujang dulu pun smua buat sndr." So, bile itu yg en.hubby ckp, aku pun ok je la..bergumbira blh balik awl.


Ape yg aku ngah pikir neh


Tapi, sekarang hati ni rasa xsanggup lak nak tinggalkan en.hubby kt umah ni sorg2. Dahlah sejak akhir2 nih, en.hubby selalu blk lmbt. Kul 7 lbh br sampai umah, kdg2 sharp2 org azan dia smpai kt umah. Dan skrg bile aku tgk muke dia yg sdg tidur kepenatan tu (cuti umum ari ni pun keje), kesian lak aku rase. Mmg xsampai ht. Yelah, nt sapa nk tlg hidangkn mknan tu, nk sediakan air, nk panaskan lauk utk sahur. Mmglh dia blh buat semua tu, tapi.....(ntahlh, xthu nk gmbrkn ape yg aku tgh fikir nih).

Kalo aku xjd blk, aku dh janji lak ngn adik aku. Dia nk tumpang blk skali ngn aku. Nak suh dia blk naik bas, tiket bas pun dh xde. Cuti sem dia lak awl, tu dia nk ikot aku blk. Kira mmg aku dh kompem dh ngn adik aku tu. Aku pun msih xckp kt en.hubby ape yg aku rse skrg nih. Aku rse kalo aku ckp pun, aku tahu ape jwpn dr en.hubby. Walau dgn keizinannya, aku msih rase kurang enak di hati nih. Maybe rse bersalah or kesian kot.hukhukhuk....sekian

Monday, August 30, 2010

~ Adakah Aku Sebegitu? ~

Salam semua

Sihat tak? Amacam hujung minggu neh..sure shopping sakan kan?. Sampai KL tu sesak bkn main agih. Koranglh yg menyesakkan tpt tu eh, smpai aku xdpt msuk KL tu. Haihh.

Hari ni, aku nak berkongsi dengan korang2 semua yg ade org melabelkan aku mcm hantu. Xtaulh hantu ape, pontianak ke, pocong ke huhu. Siapakah? Apakah?. Korang jgn lak bayangkan aku kusut masai, rambut serabai, gigi terjulur keluar lak. hihii. Aku bkn tahap camtu ok.heheehh. Aku masih anggun dan jelita lagih (amboi ko sue, bkn main angkat bakul )

(Sopan kan neh)

Last weeknd, aku g shoppinglh ngn my beloved husband. Pegi prabih duit kt Alamanda. Then ktorg msuk la pakson Alamanda tu. Pelik lak aku msuk Paksons tu sbb snyap sunyi jew. Kt kdai2 kt luar tu sibuk je duk pasang lagu raya bagai. Tapi msuk Paksons tu, just dgr suara bdk2 kecik, suara org berbisik-bisik jer. Urm, lantaklah. Aku hanya meneruskan perjalanan aku dlm paksons tu mencari ssuatu yg blm en.hubby ku jumpe.

Di suatu sudut, (ceh, mcm karangan neh) en.hubby ku tgh try selipar. Aku pun ddk kt kerusi yg ade tu utk hlgkn lenguh2 kaki ku. Dan, tetibe aku terpandang serg bdk dlm umor 5thn kotnyer, ddk bertinggung xjauh dr aku, dn aku tertengok sluarnyer koyak menampakkan ''bird''. Dan aku bkn main lgih gelak, memecahkan keadaan paksons yg sunyi sepi tu. Aku rase bdk tu mmg xprasan sluarnyer koyak kot. En. hubby aku cpt2 tepuk bahu aku. "hisshhh, apenyer gelak kuat sgt...nmpak tuannyer bdn sopan bkn main, gelak mcm hantu". Aku rase xdelh aku gelak kuat sgt, tp mybe keadaan sunyi tu yg buatkan soundnyer kuat kot.Hihi (tgk, kan sopan je aku gelak nih).

(Agak2 cmneh ke aku gelak. oh, xmungkin..)

Then, ptg sbtu tu lak, mse mjlis buke puasa kt umah abg aku, tgh mkn nsi beriani, ntah cmner ank sdare aku mkn, lauknyer terpelanting msuk dlm kuah dn kena kt muka abg aku. Aku apelagih, gelak la. Abg aku mrh. Bengang kotnyer. "huh, hantu manelh ade kt umah aku nih, bkn main gelakkan aku". Aku dgn selambanye jwb, "kuat sgt ke aku gelak, td dh dpt hantu dr en.hubby, ni abg lak bg hantu ngn aku, haih". So, pasni aku kena cover2 lah gelak aku nih, kang xpasal2 kena pelempang ngn sapa2 nanti. Fuuuuhhhh...

(alahai, comelnyer kalu cmnih.Nak jd cmni jugalah)

Wednesday, August 25, 2010

~ Salah Pakai Siper.~

Salam to all ma prenz

Adooiiya, apa sudah jd ngan aku nih. Ari tu tersesat dr lndsan yg ari2 aku lalu. Kali ni pkai selipar salah la plak. Sebelah lain, sebelah lagi lain. Bkn main lgih en.hubby gelakkan aku.Aku hanya tersengih jew tgk dia gelakkan aku. Mcmlh lucu sgt.(huh, mrh neh).


(kbtln enset kt tgn, trus snap la, tgklh kakiku yg uduh tu..bak kata en.hubby:P)

Aku rse bkn skali jew jd cmtu, ade dh 2, 3 kali dh jd kes cmtu. Time g mkn ngn en.hubby dlu pun pnah gak kena kes mcm tu (mse tu tgh couple lg.ngehngehhh). Siap dh smpai meja mkn, br prasan aku slh pkai sliper. Kata en.hubby, patutlh nmpak cm terhencot2 je aku jln, igtkn kebas kaki. huhuu. Rupenye aku pkai sblh yg tinggi, sblh lg yg rendah. Ari ni dua2 pkai yg lbh krg tingginye. So, dgn bangganya aku berjalan, menuju ke umah, ari ni aku park kreta kt luar pgar sbb nk kua lgih ptg nt. Tetiba smpai je pintu umah, en.hubby gelakkan aku."igt kisah lama ke" katanya smbil gelakkan aku. Haih..en.hubby..en.hubby...gelak awk eh..:). Pg tu kt skolah aku dh pkai cmtu, tp kluar dr kreta aku trus prasaan. Blh le tkar.

(Tingginye lbh krg dan pattern pun lbh krg,2 yg buat aku xprasan sgt yg aku slh pakai)


So, kesimpulannya, aku kena lbh berhati2. Kluar dr kreta kena tgk kaki dlu. DanJgn duk simpan smpai 2 pasang kasut kt tmpt driver tu, kalo tak itulah padahnye. Ade sesapa yg pnah jd cm aku neh?..heheheee


Tuesday, August 24, 2010

~ Hati Memberontak, Tangan Menggigil ~

Salam semua,

Haih, camane mau buat nih, hati mula memberontak, kalo leh nampak hati yg kt dalam nih, sure melompat2 hati ni mau tukar template blog. Mau tak nyer, after aku blog walking, jenguk2 blog org lain, rase mcm iri hati jew bile tgk template blog org lain cntik2 jew. Menarik dan kaler yg menimbulkn mood.huhuuu.

Rase nk trus jer tukar design blog aku nih, so,aku cube crlh kt kiah google templates yg menarik. Tapi, tgn mula menggigil (geram, apakah sdh psiko aku nih?hehee..) sbb ssh nyer nk dwload templates tu, bkn ape, akunyer brodband ni kan dh slow mengalahkan siput. Tggu punya tunggu, dptlh aku dwload satu templates yg mmg menarik pd aku. Maka, dgn bersuka rialah aku menukar template aku, TAPI, rupe2nye, bila dh tukar template semua setting sudah lari. HUkhukhuk. Semua kena design blk, dan edit blk. Aku ni bkn nye mahir sgt kt blog nih, nak design smua tu blh ambik mse smiggu kotnyer..hehehe..

So, dsbbkn krg kepandaian dan kemahiran utk design blog, ditambah dgn penyakit malas yg menggunung, maka aku xjd tukar template aku. Jd hati yg melompat2 td tu, dh slow skit la krn sikap malas aku. Ahaks(mmg pemalas aku nih). Anyway, if aku ade kkuatan dan kerajinan suatu mase nati, pasti aku tkarkn design blog aku nih. Huuhuuu..tp, xtau bila la. Jgn smpai kucing bertanduk sudah.ok..daaaaaaaa...

~ Doa Untuk Izzah ~

Salam semua..

Wah, lame xjumpe kt blog nih. Bkn ape, aku Cbuk memanjang (aik btl ke aku cbuk neh). Smlm pun xsmpat nk update blog nih sbb g melawat ank sdra aku kt PPUM. Kesian nengok, kecik2 dh msuk ward, dh kena operate. After Operate tu, bile dia sedar, dia mengamuk2 sakit smpai terpaksa doktor cucuk morfin sampai 2kali. Then kemudian dia muntah2 beserta darah smpai 8 kali. Then, ari ni aku call akk ipar aku, she's said izzah dah ok dan muntah2 pun dh brenti, cuma asyik nangis jew. Urm, Alhamdulillah, hrp2 Nur Izzahtul Aliya cepat sembuh. Kawan2 pun doakan skali yup, dan harap lps ni terapi yg dia akn ikuti pun berjalan lancar..aminn...





(Ini lah Nur Izzahtul Aliya yg lasak)

Then aku skrg tak sabar nk nunggu en.hubby blk utk ke sana lgi hr ni. Tak sabar nk tengok keadaan izzah dan aku dah belikan buku origami utk dia coz dia suke buat benda2 kreatif cm tu.


(nanti leh buat burung ngn kucing neh..kredit ti cik google)




Friday, August 20, 2010

~ Hari Nget Ngot Aku ~

Salam kengkawan..

Cube tgk ape pelik sgt tajuk entri aku nih. Haha, urm, mmg ari ni hr ngengot utk aku. Mana tak ngetngotnyer, jln yg aku lalu hr2 (kalo tgk kesan tayar kt jln tu pun blh cm 2 tyr krete aku..heheh) pun aku blh tersesat. Huahuahua.

Nk ckp tersesat 2 xdelh kot.cume tersalah exit. Kononyer, ari ni aku bgn awl coz nk singgah petrol palm. Mlm td dh suh en.hubby isikn mnyk. Dia ckp mls nk kua mlm2. So, biasenyer 6.50 br aku gerak dr umah, tapi td 6.45 aku dh gerak dah. So, drive kreta pun sopan jew lh ari nie (kalo x, cm pelesit aku drive) .

Dr KESAS tu, aku exit ikot Lebuhraya LKSA. Ntah apa yg aku duk brangan, patutnya aku exit lgih skali ke Alam Impian, ni aku trus jew msuk tol nk ke Shah Alam. Yg xthn tu siap bebel ag (mse tu xsdr lg dr dh tersesat dr lndasan.ngehngeh). Biasenyer tol aku lalu tu just rm 0.60, tp ari nih rm 1.20. Aku ape lgih bengang giler rse..smbil drive aku duk bebel lgi "apa hal tibe2 tol ni naik. Aritu ckp mmg xkn naik, ni dh dua kali ganda dh ni. Igt aku kaya kew ape. Bankrup la hr2 nk byr tol nih. Huh, baik naik beskal mcm mat bangla tu lg baik (kbtln ade mat bangla naik beskal kt tepi hgway tu..) ". Dan tetibe jew rase pelik, apahal lain mcm je jln ari nih. Br aku sedor, sesat rupenye aku nih.

So, bile tgk jam dah 7.10, aku tekan2 pedal mnyak krete tu (td sopan, now dh jd pelesit). Mata lak mula melilau2 cm katak lapar cr exit terdekat utk aku "u turn" blk ke Alam Impian. Akhirnya dpt gak aku cr exit tu dan ptah blk n terpaksa byr tol rm 0.60.hukhukhuk... Then 7.25 aku smpai kt skolah, smua org dh g assembly. Nasib baik pengetua xterpacak dpn pagar ari nih. Fuhhhh...kalo zaman skolah ni, sah2 dh kena denda kutip sampah ni (cm biase jew kan..hehehe). Tapi nasib xbaik gak ari nih sbb kena tol (rm 1.60 + rm 1.20 + rm 0.60 = rm 3.40: utk sehala; meh sapa nk wk amal byrkn tol aku..hehee). Kesimpulannya, len kali bwk kreta jgn duk brangan yer. Padam muka aku!

Wednesday, August 18, 2010

~ Eyeliner Ku patah ~

Hye semua...

Ha, pg td ngah kalut2 mekup nk g keje, tup eyeliner aku jatuh kt lantai. Aku igt xde ape2. After dah tepek fondation, tepek bedak, tibe time aku nk pakai eyeliner yg jatuh td tu rupenyer eyeliner tu dh patah. Aku ni bkn pkai eyeliner yg pensel, xgak pakai yg cair, tp pakai yg cm yg dlm pic bwh ni:


Dah eyeliner tu xleh pakai, aku cover jelh ngn maskara. Inilh namanyer pempuan, kalo dh biase mekup tu, mmg xleh kalo xtepek, xconteng muka ni. Dulu2 mse time blaja xlah aku ghairah nk bermekup nih. Tp mse praktikal, akk knselor tpt aku praktikal tu suh blaja2 mekup. Pas dr tu aku try la test dan ade gak aku blaja skit2 dr mber aku. Dan skrg nih, bile dh pndai mekup skit2, mulalh demand, nk kuar je msti kne pakai mekup..abih nk cepat pun aku mesti tepek sekurg2 bedak, lipstik n blusher.

Biaselh kan nk suh muke npak berseri skit. Tp aku xdelh mekup tebal2 sgt, just simple2 jew. 1st aku pakai foundation then ratakan ngn bedak. Aku ni jenis xbrape suka pakai eyeshadow, so tulh aku cover ngn eyeliner n maskara. Utk mata nmpak galak,comel..pakai maskara n eyeliner itam. Kalu xnk over sgt, pakai kaler dark brown. Urm, teknik pemakaian maskara juga penting. Utk nmpak bulu mata xberkumpul, pakai maskara dgn cara "zig zag" then jgn lupa pakaikn maskara tu kt bulu mata bwh gak.

urm..chantek2...hehee

Dah mata nmpak cntik, pakailh blusher n lipstik. Utk nmpak lbh segar, pakailh lip gloss skit..huhuuu. Ha snang dan cptkan. So, dh siap.. sblm kluar tu tgk muka kt cermin then senyum yup, agar bg mood yg ceria utk kita lalui hr itu. Sekian.

Tuesday, August 17, 2010

~Jerawat???Apakah?~

Salam semua.sekali lagi kita bertemu yup.

Post kali ni aku nk cite psl kecantikan. Walla, sape yg xsuke kecantikan angkat idung. Hehehe. Waima lelaki pun suka kn kecantikan..huhuu..

So, apa sdh jd ngn muka ku ini.Jerawat tumbuh merata2 dgn suburnyer. Ade besar, ade kocik, ade halus cm pasir. Bak kata mcm2 ade. Tapi xdelh kritikal sgt. Tp still menimbulkn rase gelisah dihatku.hukhukk..Mana taknyer, after aku kawin nih, kerap gak akk2 kt skolah 2 duk negur aku asyik bwk spotlight je kt dahi, ilang kt dahi, tumbuh kt pipi. ilang kt pp tumbh kt dagu.huhuu.
urm, myb horman lps kwin nih xstabil kotnyer.


(ini bkn aku nih, pic ni curi kt google)

Bila keadaan muka yg xbrape sihat nih, mulalah aku kalut tepek masker, tepek susu, mcm2lh aku buat. Smpai en.hubby pun senyum je nengok aku. hihii. Dan skrg br aku igt, dulu2 pnah gak aku naik jerawat batu (zaman skolh men), mak aku suh aku blend tomato cmpur susu segar skit dn sapu kt muka. So far waktu tu jerawat batu aku susut lah dr besar gajah, jd besar semut..hehehe. Urm, mlm nt nk cubelh, slain tu ianya blh bersihkan kulit kite..nmpak bersih dan cerah. Sapa2 nk try, trylh yup..

~Mengigau~

Hai semua..

Urm, aku skrg nih ssh nk update blog nih sbb aku nyer broadband slow cm siput dh. Mybe dh smpai limit kotnyer. Tggu bil aku dtg br clear data msuk. Nk update kt skull, tgh cbuk memanjang. Tambah2 kamis ni en. PPd dtg nk pantau ktorg. Dah rse nk mnggigil lutut neh. Hr senin lak en JPN lak dtg pantau. Pantau utk pengetua, tp, ngn ktorg skali terseret.hukhukhuk..Mau mc lah kamis ngn senin tu.sbb lutut mggigil.ahakss..bleh?

Haih, ade satu pg tu ntah cmne lak aku leh ngigau..en.zarmiza lak dan2 je main2 kan aku time aku ngigau tuh.huh.. Alkisahnye, aku ni xpose(fhm2 jelh pmpuan). So, bgn sahur jam 4 tu, after aku siap2kn lauk, aku kejutkn en.hubby. Smbil kejut tu, aku baring kt katil tu. 2, 3 kali kejut en.hubby pun bgn lah. Aku pun terkedek2 ikotnyer msk dapur dn tmnkn en.hubby mkn (aku xmkn sbb nk sarapan..heheh).

After settle semua, kemas lauk smua, jam br kul 4.35, so..apalagi...zzzzzz jelh. Ntah mcm mana, dlm tido tu, aku mimpi aku kejutkn en.hubby dan aku tertido kt sblhnyer tu. Bila tersedar , aku kejut en.hubby,"b, sahur x?..b...bgun..lmbt dh..sahur b...bgn b...". Laki aku dgn terkebil2 tgk aku, katanya "ngigau ker".. aku ckp "ngigau apenye..dh kul brape nih, sahur la..su xpose xpe. bgn b..".. En. hubby ckp "urm..lum sahur lg..tp perut dh penuh nih..aii, mnum air teh bkn main td..rupe 2 xsedar ker...ke td mimpi msk2 katanye." aku pun snyap dan termenung.."cehhh..smpat lg aku ngigau.." smbil tersengih kt en.hubby heheheee..


Sunday, August 15, 2010

~ Haiwan Pun Ada Rasa Dihati ~

Salam semua dan Selamat Berhujung Minggu

Hari ni dh msuk hr ke-5 umat islam di dunia ni berpuasa. Semoga hari2 yg berlalu dan akan datang dipenuhi dgn amal bg memenuhi bulan yg mulia ni yup.

Pas siap aku jemur kain tadi, ngemas umah skit, en.hubby xde kt umah (keje) aku godek2 dia nyer FB. Terkedu dan rasa terharu aku tgk video dr mber en.hubby yg dia post kn dkt wall. Ni aku post kt cni lak:


Apa pendapat korang bile tgk vidoe ni. Cheetah tu yg tgk lapar pun, blh menahan laparnya krn nk selamatkan ank monkey tu. Mungkin ade rasa bersalah dlm hati Cheetah tu, ade rasa kesian. Binatang yg xdikurniakan akal mcm manusia ade rase belas kasihan pd ank kera tu. Tapi, kenapa manusia yg dikurniakan akal, dikurniakan dgn rasa kasih syg msih smpai ht membuang ank2 kecik yg xberdosa. Tgk dlm 2, 3 hr after aku post entry ttg baby dibuang, msih ade lg kes 4 bayi yg dibuang dlm jangka waktu 24 jam saja.

Dan Apa pendapat korang gak ttg pelaksaan hukuman mati terhdp org yg buang bayi ni. Pd aku Hukum jew dua2 yg bersalah tu. (lelaki+pempuan). Urm, aku pun dh xtau lh nk komen ape ag.
Cukuplah aku mendoakan org2 yg membuang baby ni diberi rasa kesedaran dan keinsafan agar perkara yg sma xberulang lg. Sekian.....

Saturday, August 14, 2010

~Menu Berbuka Puasa~

Salam semua

Oits, ade sejam lagi mau bukak puasa nih. Mana yg masak tu sure dah siap kan. Cam aku nih semua dah beres dah. Ni duk ngadap blog nih sambil menunggu en. hubby balik.

Dalam otak ni duk terbayang2 terubuk bakar. Perghh..sedap mkn panas2 tu. Aku dh request ngn en.hubby, dia ckp xjumpe terubuk tu kt pasar ramadan sg besi. Katanya ikan keli bakar ade lah. Tp aku xmo. Aku nk terubuk gak. Kalo ikot, bln2 puasa cmnih, slalu ma aku buatkn ikan terubuk bakar masin. Wah, kecur liur nih ha. hehehee..Kalo kena terubuk bakar ngan sup gear box dan kailan ikan masin dan udang, waaaaa...sodap.xleh jadi nih, kena cari gak ikan tu. Kalo susah2 aku beli ikn tu bakar sndr. hehehe...Blh caya ke aku nih. hahahahaaa...

terubuk bakar + air asam


pekena ngn sup gear box..perghhh



kailan ni pun best gak..

Dan tambah ngn sdikit kuih like :


puding karamel dan murtabak
dan air lak...teh o panas...
.
urm....termimpi2lh aku tgk nih.oklah, selamat berbuka puasa ye utk kwn2. sekian.....

Friday, August 13, 2010

~ Must Try ~

Camat Malam semua..

Tadi aku dpt follower baru. Seorang kanak-kanak rebina yg sme2 keje ngn aku kt kedai roti zaman sblm posting. Thanks yup cik zatil. Then, she commet's aku nyer blog dah mcm karangan. Ahakss... mmglh, dh namanya aku cikgu BM + Kaunselor.Ngehngehngehhh...Bebelnyer asyik panjang jer. Nsib kt laptop ni jew, kalo hr2 aku duk bebel panjang je kat laki aku, mau dia lari...oh no!..tau takut.

Aku pun sbenornyer rase cm entry aku tu pnjang gak. Mana taknyer, time aku duk syok mengarang, ade je idea2 yg dtg mencurah2.hehehe. Ok2, aku must try tu pendekkan karangan aku, limit 100 patah perkataan jew, kalo x, cik zatil potong markah.hahahaha. Anyway, thanks 2 cik zatil yup dengan komen yg membina. Moga bertambah award yg aku dpt dr ButangPena. hehehe.

p/s; ButangPena, bila nk bg award ag neh?..:)

. : Aku Punya Kawan : .

Salam Sume...

Ahaks, ptg nih aku nk mengomel ttg kawan aku sorang nih. Org lain pun ade kwn gak, tp kwn yg ni dia spesel skit. Aku knl si kawan nih sejak aku msuk keje kt SMJK Chung Hwa tu. Mula-mula aku fikir, si kawan sengal. Selalu kenakan kak linda(lab assistant) nie. Aku sllalu la mrhkn si kawan ni sbb sll buli k.linda.


comey kan!!!

Aku nk berkongsi crite kt sini bkn ape, adelh satu perkara pelik yg dia buat membuatkn aku geram jew nk flying kick dia tuh. Tp xblh, sbb kalo dia xde, xdelh kwn aku kt skolah 2. Bkn aku xbercampur ngn cikgu2 skolh tu, aku rapat ngn cikgu2 skolh tu,tp diorg kan duk blk guru, aku ade blk sndr, so kalo nk mkn tu ssh la. Kdg2 time aku trun, tgk diaorg ade klas la. Skolh aku ni, ckgu2 melayu dibenarkan beli mkanan kt luar sbb kantin diragui halalnya. Tp xdelh g kedai yg jauh2, just yg dkt ngn skolh tu je la. Nak g beli mknan(haih, ape lh duk cite sal mknn time bln pose ni!) tu ssh la sbb mse aku ngn ckgu2 ni kdg2 xsma. Malas nk kua sorg2 (biaselh mse tu ank dara ag, malu2 nk kuar g kedai kopi sorg..ahakss). Aku slalu ajak k.linda tu tmnkn aku kluar then ktorg mkn sama2 lah kt blk persediaan makmal tu. Time tulh aku knal ngn si kawan nih. Mmg dia peramah, tp buat aku geram, asl suh dia tlg belikn mkanan, msti dia mintak upah, sama ada belanja dia mkn sarapan, minyak motor or tambah duit utk beli nsi tghari. ade ke patut. kalu jrg2 xpe, ni leh kata agak kerap lah. Mangsanya k.linda la. Hahaha, korg jgn lak pndang negatif kat dia, dia ok, tp mengong2 skit la.

Aku "patah kaki" bile k.linda dpt tukar ke Muar, Johor. Sedih gak rase. Tp nasib baik ade si kawan yg sorg nih, ade juga tongkat utk aku kuatkn kaki yg patah tu. Dialah yg jd kwn yg tlg belikn aku mknan n tmankan aku mkn kt lab tu. Tp aku pelik gak sbb ngn aku dia xdelah mntak upah ke ape, sbb mybe ngn k.linda dlu, k.linda sllu sgt ikot ckp dia tu kot, manja kn dia kot. 2 dia jd senang lenang cmtu.

Dipendekkan crite, aku dh knal sgt si kawan nih, after 2minggu gaji mula lh dia ckp pening2 kepala (hrp korg fhm knpa dia pening2). Tambah2 lagi, ujung minggu dia blk jumpe wife dia (kawin bln 7 ari tu, status pengantin baru ag tuh..hehehe) kt sabak bernam. Bertambahlah skit belanjanya. So, 2, 3 hr sblm puasa ari tu, dia ckp ngn aku, "su, bln puasa ni, aku nk buka pose kt masjid". Aku ckp, "wah, bagusnya kau..urm, bagus3x"..Si Kawan ni ckp lgih (smbil tersengih2)"kwn aku ckp lbh afdal bukak pose kt masjid..tp sampai 25hb jew.." Aku butangkan mata "hah!, pas 25 hb tu ko nk g beronggeng kt mana lak..hantu kau nih"..Si kawan ni tergelak bila tgk aku mrh cmtu. dan adelh ayat2 cover nyer tuh. Aku pun mls dh nk komen ape, dia tu bkn dgr pun ape kita ckp nih. Si kawan ni ckp lagi " kt shah alam tu ramai org kaya2, mesti makanan sedap2.. kesian gak nati makanan yg dia bg tu xabih..drpd membazir, baik aku g mkn''. Aku hanya mengiyakan apa yg dia ckp tu. Mls nak melayan. Tapi apepun aku ttp doakan semoga dgn 'kerajinan dia g masjid utk berbka puasa dan tunaikan solat terawaih, sedikit sbyk dpt membantunya menjadi org yg lbh2 baik dan ditetapkan iman itu dlm dirinya. Haih, kwn aku sorg nih. Selalu buat aku mrh dn gelak besar bile sembang dgn dia tu. Kalu bab 'mengepau' tu mmg pro ah. Bila aku blk cite kt en.hubby, dia pun tergelak ngn kwn aku sorg nih, bkn cite ni saje, byk cite yg buatkn aku ni tergelak. tapi meleret la aku nk menaip nih. 2 xmsuk ag cite yg dia heran bila udang wife dia goreng jadi mcm kaler merah (adoiiiya..bkn ke udg kalo kena je minyak panas jd merah,hehehe) . Tapi cukuplh stakat ni yer.

*utk pengetahuan semua, aku dh mntak kbnaran ngn si kawan utk tulis cite ni

Thursday, August 12, 2010

: : Kenangan Pasar Ramadhan Tanjung Malim : :

Salam semua

Ha, ari ni lmbt skit aku godek2 blog aku nih. Tadi kt skolah sibuk update markah ujian lisan BM. Maklumlah kaunselor + cikgu BM = Cikgu Yusmi or Cikgu Suhana. ahaksss. Sampai dak2 kt skolh aku dh pening. Mana taknya, bdk2 yg aku xngajar cth PRS panggil aku Cikgu Suhana, bdk2 yg aku Ngaja BM pggil aku Cikgu Yusmi. Suka ht koranglah nk panggil mana satu sbb aku yg pasti kt skolh tu aku sorg jew nama Cikgu Yusmi or Cikgu Suhana tu. tak pe, bg ddiaorg pening2 skit.Imbang Penuh

Sedang aku duk berfikir2 pasar ramadan mana yg aku nk tuju ari ni (sbb kt area Bandar Kinrara nih ada 3 psr ramadan), aku teringatlah pasar ramadan kt Dataran Tanjung Malim tu. Bkn tringatkan ape pun, tringat kenangan bersama kwn2 housemate melenggang2 berjalan kaki bagai rombongan mak kiah ke pasar ramadan tu. Walaupun jauh skit, penat, perut dh dungdang2, maklumlah dah petang, tapi kaki ini tetap digagahi juga menuju ke pasar ramadan tu. Seronok berjalan ramai2 nih. Mana yg ade motor cm Cik Ah dan Cik Nina xpelah, pulas je minyak trus sampai sana. Kdg2 abih je kelas, terus menuju ke sana walau lutut nih dah gigil2. heheheh..Tambah2 kalu kelas abih lmbt, mcm nk berlari je ke psr ramadan tu tkt kuih, lauk abih. Inilah lumrah idup sbg student.hehehee. Cuma ade stu sem tu(xigt sem brape) aku bwk kete abg aku time bln pose. Kuranglh skit penat nk berjln kaki ke pasar ramadan tu. huhuhuu

Tringat time tu sempat gak wat "potluck" ngan mber2 dan kbtln waktu 2 birthday cik mira dan kali kedua lak waktu birthday sam. Igt yg join waktu tu (Wan, Sam, Nan, Muhirman, rinie, uya, sal, lin,mira, sory mane yg aku xtersebut tu yup..lupe la). Semua kuih2 yg tersedia, adalah original dr pasar ramadan Tanjung Malim.hehehe.Bila igt blk semua kenangan waktu tu, wah, best rupenyer wlau sbg student rse agk tersikse bile xberbuka sam2 ngn family. Tp time cam tu kawan2 lah yg jd family kita.

Berbalik pd pasar ramadan Tanjung Malim tu, ahaks, ade gak dr member2 aku berputik cinta di pasar ramadan 2. Ade gak mber2 aku yg rapat ngn mak cik2 jual kuih2 kt pasar tu. Mana yg bercouple waktu tu lak beriringan dgn pakwe dan makwe masing2 (termasuk akulh tu,, hehehe) Ade yg pakwe makwe duk jauh (kl, kedah, kelantan, trg dsb), tapi still dpt gak luang masa singgah di psr ramadan tanjung malim tu. Sblm ni ada kisah antr mebr2 ni bercinta xdiketahui, tapi di pasar ramadan tu, kisah mereka tersebar dlm kalangan kwn2, dptlh tahu mana satu yg blh di 'usha" dan xblh di 'usha".

Makanan kt pasar tu, ade gak yg blh thn sdpnyer. Tp yg sdp slalu la cpt abih. 2lh kalo blh nk berlari je g pasar tu. Menu utama aku waktu tu pun murtabak gak. Wlu org lain dh jemu mkn mutabak tu, tp aku ttp setia ngn murtabak. Mungkin sbb panas dan masam2 (aku suka kuah cuka) tu yg membuka selera aku. Sampai skrg pun, wktu berbuka, mesti ade murtabak.hehehe.

Oklh kwn2, cukuplh utk stakat ni. Skrg ni rase mcm nk je ke psar ramadan tu, bersama2 housemate, roomate n jiran sblh umah (lin, uya). huhuuu...

Wednesday, August 11, 2010

~ Kali Pertama ~

Salam semua,

Urm bertemu lagi kita yer kat cini. Ini entry kedua aku utk hari ni. Semua keje dah settle termasuk kemaskini fail2 UBK untuk dipantau oleh PPD (huhu, tkotnyer..cm wktu praktikal je rase). Sambil2 menunggu jarum jam ke 12.35 pm, aku buka lah blog aku nih.

Blk skolh ni aku nk blk bangi jap sbb nk ambik brg yg mak aku kirim kt abg aku. Buah kg katanya. Ha, ade rezki aku nk mkn buah dokong kt blakang umah aku tu. So, bila dh smpai sna, leh la aku ajak akak ipar aku g ninjau2 kt ariani. Ops, jgn igt aku xpose, aku pose beb. Sahur td mkn 2 pinggan. Kalah en.hubby aku mkn. Sampai en.hubby pun heran. Patutlah bdn aku laju je mengembang. ahaks..

Inilah kali pertama dlm idup aku, aku bgn sediakn mknn utk sahur. Sblm2 ni, hrp maaf la. Mak aku yg buat smua tu. Kalo dlm family aku, aku lh org plg last skali bgn time sahur. Sampai mak aku berbaldi2 dh bebel ngn aku. Tapi aku tetap aku. Sekarang, dh jd bini pd en.zarmiza, terpaksalah aku bgn panaskan lauk (udg msk merah), nasi dan goreng telur mata. Tepat je jam 4.00 am, enset aku bunyi. Trus aku bgn, en. hubby pun bgn gak. Aku panaskan lauk, buatkn air teh dan en.hubby lak duk cbuk nk grg telur mata. Dia ngh terkial2 buka api dapur tu, aku suh je dia duk luar, biar aku je buat. Bkn ape dpur tu kecik skit, ssh if ade 2 org kt dpur, asyik nk terlanggar jew.

Then, bila dh siap mkn, en.hubby dh ngadap FB nyer dan aku pun duklh belek2 buku kt cti. jam br kul 4.30am. En. Hubby tanya aku xmo smbg tdo ker. Aku ckp, nt gemuk, perut buncit. xmo tdo. Ceh, eksen aku nih, jam dh 4.45am, mata dh mula merewang ntah mana..ngantuk la plak. so, apelg, aku pun smbg tido, tp xbaring..tdo smbil duduk kt bwh tepi katil dan kpala sndar je kt tilam. Kesian laki aku ckp, cm kena halau jew. Hahaha...ala, aku xkisah pun. Asal aku leh tido pun ok. tp, 2 minit jew tdo cmtu, jeles tgk en.hubby baring, aku pun merangkak naik tdo kt tilam. smpai pgi..6.35am en hubby kejutkan.Wah, dh lmbat, aku pun apelgih dh cm cm pelesit la bersiap. Jgn igt aku xmandi lak, smpat agi aku mandi dan solat tau.

Huh, dh kul 12.35pm. time to cabut dr skolah ni..ok lah semua..selamat berbuka puasa. Hari ini aku xpyh pening2 nak masak apa, sbb en.hubby janji nak buka kt luar.. Yaaaaaaahooooooooooooooo...i cao dlu yup. daaaaaaa

~ Merdeka, Merdeka, Merdeka~

Salam semua dan selamat berpuasa

Agak-agak keadaan sekarang cmane dah. Maklumlh hari pertama puasa. Kot2 ade yg longlai dah pepagi nih. Tapi aku tetap bersemangat menjalani iabadah puasa ni. Bile tgk ke luar tingkap, cuaca mendung dan terasa suasana yg begitu mendamaikan jiwa aku.


Urm, hari ni dah siap buku aturcara untuk Hari Sambutan Kemerdekaan kt sekolah aku walaupun sambutan akan dibuat pada 30 Ogos, tapi aku siapkan lah tugas aku yg ni. Nati tak de lah aku kalut-malut(ade ke kata ganda cmnih) nati. So, yang sedang membaca ni tau tak kita ni dah sambut kemerdekaan kali ke berapa? Ha, tak tau lah tu.(aku ni pun kalo tak terlinat dlm AJK sambutan hari kemerdekaan ni, blm tentu aku tahu.heheh). Untuk pengetahuan semua, kemerdekaan kali ni merupakan kali ke-53 dan tema tahun ini pula 1Malaysia Menjana Transformasi. Untuk lagu tema tahun ni, aku masih tak jumpa lagi lagu apa. Atau kemungkinan akan guna lagu Satu Malaysia tu. Mana yang tak tahu lagu Satu Malaysia tu, ni ha aku ltak cni. Dgrlh berpuluh kali pun, aku xmrh, sbb bkn aku yang nyanyi pun.hihii.



Tapi yang pasti kat sekolah aku tahun ini akan nyanyi 3 buah lagu, iaitu Lagu Tema, Lagu Jalur Gemilang



dan Lagu 31 Ogos.


Lagu Negaraku dan lagu negeri semestinya akan dinyanyikan.


Jangan pula kita excited nak sambut kemerdekaan sbb nak nyanyi jew. Kalo nak nyanyi jew, dlm bilik air pun boleh nyanyi. Hayatilah kemerdekaan kali ini dengan mengimbas kembali jasa pejuang-pejuang tanah air yang berjaya mempertahankan tanahair kita ini daripada terus dijajah. Walaupun tanahair kita bebas daripada jajahan org luar, tapi, jangan biarkan minda dan pemikiran kita terus dijajah dgn unsur2 negatif. Memang jelas kita lihat sejak akhir-akhir ini, minda dan pemikiran kita telah dijajah dengan perkara yang tidak bermoral. Bangkitlah bangsa ku, perjuangkan agama kita, negara kita dan diri kita. Jangan kita bersenang-lenang dan terleka dengan kesenangan yang kita kecapi sekarang. Berjuanglah hingga ke titisan darah. Berbanggalah menjadi rakyat Malaysia.

Monday, August 9, 2010

~Lagi Bayi Dibuang~



Salam semua...

Haa, sori dh 2,3 hr aku x update blog aku nih. Sbb sibuk + malas = semua keje xjadi la.

Tadi, aku meninjau2 kat berita harian online sambil dgr berita kt TV3, terkedu aku mendengar tjuk berita "dahlah digugurkan, dicampak pula dari pangsapuri" dan aku ternampak satu artikel kt BH online "Mayat Bayi Ditemui Di Kawasan Pelupusan Sampah Tanjung Rambutan". Dlm sehari ade dua kes bayi ditemui. Kenapa perkara ini harus berlaku? Semakin lama perkara ni semakin berleluasa. Adakah manusia hr ini dah hlg prasaan kasih syg dan keprihatinan? adakah dunia skrg hanya yg tggal org2 yg tdk berhati perut yg smpai ht membuang dan membiarkan bayi yg xberdosa dlm kesejukan, ketakutan, dan terdedah dgn perkara yg mengundang ssuatu yg xdiingini. Bahkan, bkn sj dibuang, tetapi bayi itu dibunuh, ditanam dan sebagainya.kejamnya.

Mengikut statistik antara bulan Mei-Nov 2009 adalahmenunjukkan peningkatan pembuangan bayi yg plg tinggi. Adakah disebabkn sambuatn bulan kemerdekaan dan juga sambutan tahun baru dan valentine menjadi punca keadaan sebegini. Ke mana perginya iman yg ada dlm diri. xkira la agama apa yg dianuti, pasti ada larangan dlm perbuatan sebegini.


Pokok pangkalnya semua bergantung pd dr sendr. Kekuatan dan keimanan yg ada dlm diri. Dimana mahu mencari kekuatan dan keimanan itu? Tepuklh Dada tanya selera. Nak menyalahkan ibu bapa, ada ibu bapa, yg memberi ajaran agama yg sempurna, dgn kasih syg yg sempurna, tapi msih ada anak2 yg masih melakukan perbuatan tersebut. Salah siapa?

Jauhkn lah dr drpd perkara yg mendatangkan zina, krn zinalah berlakunya kes2 pembuangan bayi, pengguguran bayi dan pembunuhan bayi. Sebagai cth bila dah '"termengandung" , si lelaki bijak mencari alasan utk melepaskn dr dn juga memberi cdgn supaya menggugurkan bayi tersebut. Bila si ibu ini, dalam kerungsingan, mula berfikir ttg maruah keluarga, maruah dr sndr, takut perkara ini diketahui olh rakan2, si ibu mengambil langkah mudah dgn menggugurkan bayi yg xberdosa, bila xberjaya digugurkan, bila bayi ini dilahirkan bayi ini dibuang seperti sampah, seperti dia merupakan org yg plg tidak berguna di dunia ini. Kenapa pertimbangan2 tidak dilakukan sblm terjadinya mslh ini. Inilah kata pepatah, sudah terhantuk br terngadah. So, sma2 lah kita menjaga dr kita, saudara mara kita, anak-anak kita , rakan-rakan kita, serta org disekeliling kita agar tdk terjerumus ke kancah ini. Sama-sama kita berfikir, bagaimna perkara ini perlu diatasi dan sama2lh kita saling mengingati ttg perkara ini. Jgn terlalu menuduh dan menyalahlkan apa yg org lain lakukan, jagalah org yg ada disekeliling kita dan jgn kita terlalu leka dgn menyalah dan melihat kesalahan org lain sehingga org disekeliling kita terlibat dgn aktiviti negatif. Sekian terima kasih.
Jom review pic bayi yg tidak berdosa ini :


*Tergamaknya dirimu mengguris hatiku,
Tidakkah dihatimu punya perasaan,
sampainya hatimu..meninggalkan aku....*(copy lirik sampai hati;spring)

Wednesday, August 4, 2010

~Alahai Mia~

Salam sume n selamat mlm..



Urm, buat mse skrg, mata nih msih terkebil2 xmo tido. En. Hubby lak dh berdengkur dh tu. Tp aku, msih duk mengadap laptop ku yg comey nie. Ptg td terlebih tido, 2yg ssh nk tido nie. Myb terlebih tido sbb mkn ubat thn skit. Huh, sakit gg ku ni msih xbaik2 lgih.



Skrg ni aku antr pengikut setia crite Syurga Cinta kt tv3. Crite tu bertambah menarik dgn adenye Mia Sara yg cute miut tu. Geram aku nengok, dah lh comey, cerdik lak tu. Ekpresi muka tu bkn main lagi, sesuai lak ngn skrip dia tuh. 2 yg buat xsbr2 nk tgk scene dia yg seterusnya. Alahai Mia, kuat btl penangan si comel tu kat aku. huhuu.



Kalu diikutkan, dgn umo Mia tu, cm ssh utk kank2 nk dihayati watak dan skrip cm yg dia dpt tu. Tapi, Mia blh buat semua tu. Urm, hebat la. So, skrg ni, aku dh xsbr2 nk tgk Mia dgn aksi comelnye yg seterusnya. Sbg kesimpulannya, (hah, ambik ko, siap ade kesimpulan nih, ape kes) tepat je jarum jam panjang dan pendek di nombor 6, sure aku tercongot dpn tv tu.hehehe

~Sedih, Terkilan dan Kecewa~

Salam semua..

Wah, tak tahu nak gambarkan apa perasaan ini, bila tgk blk rakaman pelajar pukul cikgu. Sedih, kecewa dan terkilan tgk pelajar yg begitu berani bertindak sedemikian, dan terkilan juga dgn cara cikgu tu mencabar pelajar. Aku pun xtahu nak komen lebih2 coz kita semua tak tahu ape sebenarnye yg berlaku disebalik kisah tu. Dan sekarang isu ini panas dengan menyalahkan antara satu sama lain.

Cukuplah kita merenung diri kita sendiri, merenung tentang kesilapan yg kita lakukan, jgn terlalu memandang kesalahan org lain dan menjatuhkan, memperkecilkan serta mentertawakan kewibawaan org lain. Hari ini kita memperkecilkan dan memperlekehkan org lain, belum tentu hari yg akn dtg kita akan terus diagung2kn olh org disekeliling kita, mungkin kita akan merasai keadaan itu. Igtlah, what u give u get back. Renung-renungkan lah.

Tuesday, August 3, 2010

~Biskut Raya Punya Hal~

Salam...

Aiyok, ape ke hea nye nih, tgk ank bulan utk tentukn tarikh pose pun bln lg, aku dh ckp psl biskut raya ngn kuih raya ni. Aduihh, advance btl kan.

Mana taknyer, kalo g kedai2 or supermarket mane2, sure blh nampak dah bertimbun biskut raya yg dijual. Tu yg buat aku terliur2 tgk biskut raya tu. Lagi terliur2 bila tgk tart nenas.huhuhuu.

Tadi, aku g giant cr brg dapur, msuk je pintu utama giant tu, trus nmpak biskut bertimbun2 kt ctu. Aku ape lagi, saje g nyendeng sibukkn dr tgk biskut raya tu. Macam2 jenis ade, biskut tart, almond, mama carries, samperit(btl ke aku eje nama biskut nih), dahlia.urm mcm2. Padahal kt skolah dh byk kali aku rase biskut raya, yelh, sblm pose ramailah cikgu2 bwk tester. karang dah msuk bln pose, semua meliur je tgk biskut tu..ngehngehngehhh.


ntah mane2 aku copy gbr ni..heheehee


Continue cite td, tgh2 aku tgk2 biskut tu, ade mat bangla tgh ssun tisu kt sebelah biskut2 tu. "ha, kak.biskut raya ini manyak sedap,ini biskut ah, tiap2 taun saya pos blk kg. Saya punya kg xde ini biskut bila raya. saya punya amma suka ini biskut.akak tau buat ka?". Aku dlm hati, 'apahal lak mat bangla nih. Tak kan mau mintak resipi biskut ngn aku kot'. Aku pun ringan mulut bertanya (pdhal mse kecik2 mak sllu pesan jgn b'ckp dgn org yg kita xknal), "biskut ape yg awk sllu pos?". Mat bangla tu ckp "biskut makmur, sedap". Aku meninjau2 kt ctu, aku xnampak lak biskut makmur. Aku dengan tak puas hatinya bertanya lg,"mane biskut makmur tu, xde pun". Mat bangla tu pun tunjuk, "ini". Skali aku tgk, aku nk gak tergelak, "ini bkn biskut makmur la, ini biskut almond". Mat bangla tu ckp lg "itu biskut, kaler putih, msti biskut makmur".Kbtln coklat almond tu disalut ngn coklat putih. Itu yg mat bangla tu t'kompius kot. Aku tergelak dan ambik stu bekas biskut almond dan tart. Dan berlalu tinggalkan mat bangla tu dlm kekompiusan.

Monday, August 2, 2010

~Ada Apa Dengan GIGI~

Salam semua..

huahuahuaaa, ade apa ngn gigiku nih. sakit giler. Inilah 1st time dlm idup aku, aku dpt rse sakit gigi (kecik2 dlu aku xigt pnah skt gg x, tp dlu2 gigi asyik rongak jer) best rupenyer sakit gigi nih sampai xleh tido mlm. Ngn en.hubby skali xleh tido, kesian..:). Kejap2 aku kejut dia suh ambik ubat gigi (colgate), pas sapu br je dia nak tido, aku kejut lagi, mntak ambil air garam, ambil air suam, ambil minyak cap kapak, ambil vicks, mcm2 aku suh dia buat, dia pun dah xtau nk tlong aku cmaner. Last2 dlm kul 3 lbih tu br aku blh tido, mybe dh penat menangis kot nyer.(buat malu jew,hehe).

Wlaupun aku sakit gg, tp semangat ke skolah ttp berkobar2. Apa tak berkobar2nyer, ari ni aku nyer perasmian minggu anti dadah. So, nak x nak aku kena g gak skolah. En.hubby suh je aku MC, aku ckp sakit tu dah kurang, mybe ubat yg aku mkn mlm td br berkesan kot. dah siap perasmian, aku jumpa pengetua utk mtk blk, sbb sakit gg dtg kembali. Pengetua benarkan aku blk (kul 11).

So, kul 11 lbh aku kuar dr skolah, aku terus ke klinik gg. Urm ,bile doktor cek, gigi aku xberlubang. Doktor ckp, myb ade infection kt gusi aku. So, doktor just scaling gg aku, then bg ubat. Aku, kalo igt sakit gg mlm aku, aku rase cm nak cabut jew gg tu. Doktor ckp syg lah kt gg tu, xde ape2. So, utk seminggu ni, doktor ckp if gg aku msih sakit, dia mntk aku dtg lg utk x-ray. Hrp2 pas ni, gg ku dh xsakit.huhuu

2lah, mse kecik2 dlu, mak suh gosok gg 3kali shari, aku mls. Skrg, terimalh padahnyer org yg xdgr ckp org tua.hehehe. Bila tgk gg org cantik, tersusun, jealous la plak. Itulh, kecik2 dlu mls gosok gg. Jadi, mane yg kt luar sne, jgelh gg elok2 yup, bile gg cantik, nak senyum pun rse berkeyakinan, buatlah appmnt ngn doktor 6bln skali cm aku nih.hahaha..

Mana yg ade ank2 kecil, bg dorongan kt mereka utk jge gg tu, bg ksedaran ttg pentingnyer penjagaan gg, dan galakkan utk berjumpe dentist selalu (skali jumpa rm80++-cuci gg*swasta berbanding RM 1 *gov). Utk bajet, g klinik goment, kekurangannya, kena menunggu lama, but kelebihannya, doktor akn buat full checking serta scaling. Utk private, cepat, tapi rawatan hanya pd gg bermasalah, scaling dibuat jika diminta dan harga sgt mahal.So, buatlah pilihan anda sendiri. Sama2 kita menjaga gigi kita.:D. "senyum itu menawan".
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...