Thursday, May 27, 2010

INIKAH GURAUAN2 YG DITERIMA OLEH BAKAL PENGANTIN

haiyokk....pg2 dh kena usik ngn Wak Leman (PAR sekolah). Smlm aku MC sbb demam aku cm makin teruk je..so, pg ni ble g anta MC kt office...mulalh Wak tu usik aku..katanya.."hai pengatin, blm mula keje dh demam ke??..takot ke???"...aku diam je..mls nk mlayan..tmbah2 mood ngn kesihatan xbrape baik lg...mmg Wak tu slalu usik aku...aku pun bg Mc tu kt Kak Siti.lg skali wak tgk MC aku...."oit..ko g klinik haiwan ker???'...kata Wak...Aku fikir..'Ape lak klinik haiwan nih...ape lh yg Wak fikir pg2 buta nih..'...Aku ckp,"Wak bcelh lah btl2...pkai spek tu elok2 skit"...hihiiii "ohw..klinik Zalfah..aku igt klinik Zirafah..." "ish..Wak ni sje je..Ape happy sgt pg2 nih..Wak nk dpt baby br ke???"..aku lak yg kenakan Wak..."hahahahaaa.." gelak besar Wak..."ko nie..."kata Wak.... aku senyum dh kluar dr ofis....mcm tulh hr2 kalu aku g ofis..xlengkap idup aku kalo xkena kaco ngn Wak ngn sorang lg mamat nih :aizat(pmbntu Makmal)..huhuuu

Bkn hr ni je aku kena kaco...sblm2 ni dh byk aku disakat ngn Wak...then sorg lg ckgu ptg..Cikgu Sapuan suke gak kaco aku sjak dua menjak dpt kad jemputan dr aku..nsib baiklh kt skolh aku xramai ckgu lelaki..xdelh truk sgt aku dikenakan..huihhhhh....yg sllu aku t'kena..bile diorg tnye ape2 kt aku,,then wktu tu aku aku ngh cbuk dn lmbt skit bg respon..mula ah diorg ckp aku brangan mcm2.."sabar" kata diorg.."nt mrase gak..jgn brangan dlu"...eeeiiiii..aku rse cm nk baling je krusi tu kt diorg...tp...erm..apakan daya ku..hukhukhukkk....tahan malu je lar....mse hr guru ari tu pn dh t'kena gak...Cikgu Sapuan ckp "if nt..su dtg lmbt..ckgu2 fhm2 jelh..pengantin br katakan.."...dhlh sound kt blk guru..alamak..malunyer rase...aku ckp.."nt kul 7.00 saya dh t'pacak dpn pntu pagar skolah tau"....cikgu sapuan ckp"erm..xdenyer..kite tggu dn lihat je nt"...wawawawaaa..tlg aku.....apakah ini.....t'fikir gak aku..ohw..mcm ni ke bakal2 pengantin trima gurauan dr rakan sekerja...huhuu..xpelah..ni kan pemanis dlm khdpan kite shari2...xde gurauan..xdelh snyuman dlm idup kita...btl x????...so, mana2 bakal pengantin yg sllu t'kena tu..same2 lh kite buat do no je..hikhikk..buat2 mcm kite xde prasaan....jgn nk trik muka masam lak..ilang seri pengantin nt..so, tmbhkn manisan dlm senyuman..snyum itu kn stu sedekah...byk2 kn sedekan..dh erat2kn lah silaturrahim yg tlh t'jalin..moga kita semua trus dirahmati oleh-Nya..aminnn...

Wednesday, May 26, 2010

Al-Kisahnyer membuatkan diriku rase dihargai....

td aku chatting with my ex-student..rse diri ini sgt dihargai..sgt disayangi...miss all of u 5 Intelek Students...alkisahnya..fist2 aku posting, aku ditugaskan mengajar subjek BM utk form 3 dan form 5..so, th 2009 aku mengajar klas 3C dan 4I..then, bile msuk thn 2010, awl januari hingga april aku ditugaskan pula mengajar kelas 3F dan 5I..so, buat kali kedua aku jumpe dak2 klas 5I(dlu dr 4I)..

dak2 klas ni dlunye asl dr kelas peralihan..so, faham2 je lh diaorg punye BM mcm mane..so, aku cubelh m'cr jln yg t'baik utk mengajar dak2 nie agar diaorg b'minat ngn BM...mse diaorg kt klas 4I dlu..blh kata drpd semua pljr tu hanye ade 2org je yg nk blaja..yg lain..semua lentok je..sampai kdg2 aku rase mcm nk nangis je..yelah..rse mcm xb'kesan je ape aku ajar tu..kalo tanda kertas exam tu..akulh ckgu p'tama yg dpt siapkan semak paper dlm waktu 10minit je...huhuuu..mana xnyer..semua main tulis nama ngn kelas je..then lain2..kosong..no soalan pun xde yg tulis..wawawaaaaa..sedihnyer...tp, bile dh nk ke ujung thn tu adelh skit npak improvement nyer...hihii..suke..suuuuukeee...

so, bile naik thn 2010, aku dpt idea br dr ckgu2 yg dh bnyk pngalaman..idea tu aku rse ckup bgus...so, aku cube praktikkan idea tu..then......jeng..jeng..jenggggggg..ade hasilnyer...peribahasa yg aku ajar..dak2 kelas tu dh pndai gne...dlm kelas ckgu2 lain pun dia gunekan pribahasa aku...so..apelg..bisinglah kt bilik guru tu.cikgu2 duk ckp dak2 tu ade prubahan..siap gune pribhsa lgih..hahahahaaa....prangai mcm dh brubh skit..mybe diaorg dh bsar..dh blh b'fikir ngn matang...bangga gak lah rse diri nih..huihhhh xbaik bangga diri mek wehhhh...:D... so, ujian kali pertama..nmpak sgt prubahnnyer bile paper semua plajar kelas tu b'tulis...wahhhh..aku rase msm nk melompat2 je bile tgk dak2 tu jwb paper aku...dan bile mark paper lak....rse cm nk naik ke bulan la...hahaha..ble 4 org pelajr lulus dgn markah 60 plg tgi la..ok ape 2....wahhh, xblh aku nk gbrkn prasaan aku mse tu...suke sgt....

namun, kbhgiaan aku ditarik..bile........aku dpt surat lantikan mjd kaunselor sepenuh mse...suke pun ade...sedih pun ade..sedih sbb t'pakse mnggalkan student 5I yg plg aku syg...merayu2 mrk dtg kt blk aku mtk aku mngaja diaorg blk...smpai diaorg hantar srt bnthan dan rayuan kt pengetua..then skali lg kecoh kt bilik guru mnyatakan yg aku guru yg baik..penyayang..huhuu..hrp2 aku dpt kekalkan ape yg Allah berikan pd aku..KESABARAN..itu adalah kunci pd diri aku...sabar..mggu p'tama pertukaran guru BM kt kelas diorg...hr2 diaorg dtg blk aku..mtk aku mngajarblk.."bkn ckgu xmahu..tp itu adelh peraturan utk ckgu..maafkan cikgu ye..blajalh btl2 ngn ckgu br tu...manetahu ckgu tu lbh baik drpd ape yg dh ckgu bg ngn kamu.."..itulah ayt2 yg aku bg kt diorg...ble diaorg kuar dr blk aku..rse cm nk mnitis je air mata nih...kesiankan diaorg...:(

so..skrg..diaorg dh mula blaja ngn ckgu br..tp skali lg buat aku sedih..ble td diorg ckp, ble ckgu br tu msk..diaorg smua pakat2 buat tido..xnak b'ckp ngn ckgu tu..mmglh ckgu tu ckgu yg br posting kt skolh..tp plajar2 bglh peluang, ruang dan mse utk ckgu tu..dn plg aku sedih, diaorg ckp wktu exam BM ari tu..skit je yg dtg kt skolh dan yg dtg pun smua xmau jwb soalan tu...knape mcm ni???...tlglah plajr2 ku..jgn rosakkan pluang yg ade pd kamu semua....cikgu doakan yg t'baik utk kamu,,semoga kamu m'jd insan yg b'guna kelak....thanks....huhuuuu

close my worpress blog..

aiiiyokkk..aku t'pakse b'patah blk kt blog nie..
mmg dh lme btl xmsuk blog ni..
sblm ni aku aktif kt wordpress..but aku xtau knape..mlm td aku nyer
blog kt wordpress ade problem..bile log in in my username n psword..dh btl msuk profile aku..
but..bile view je blog..aku nyer post mcm dh t'cmpur ngn org lain punyer..
aku xtau ape mslhnyer tu...so, aku ttp je lh page tu..tkt ade bnda yg xspatutnyer terjadi...
so, bile dh msuk cni..t'pakselh aku merangkak blk utk mnulis blog aku nih....
adoooiii...xbestnyer...dh brape lme aku tinggalkn blog aku yg nih..uihh kesian btl....
blog aku yg nih adelh fist blog aku..
after aku bwk plajar g taylor's college..org kt sne buat bengkel utk student aku
how to create blog..so, aku pun menumpangkan dua2 tgn aku
kt pc yg pihak taylor's college tu sediakan..kahkahkahhhh...
so, dr citulh aku mula meninjau blog2 nih..itulah yg banyak rongak je blog aku nih..
jrg2 buke dan cbuk kt blog aku yg stu lgi...:)

ble dk lme xlog in ke sini..so byk pulop la cite yg aku nk kongsi...hampeh tul..
title kt ats lain..isi bwhnyer lain..apppaaa daaa..hihii..
dr tarikh hr ni.. tggal 2minggu lbh lagi utk smpai hr bahgia aku...
dlu aku rase cm rilek je..skrg br aku tau..mcm nk t'cabut dh jantung aku nih..
mcm2 lah aku fikir..stress pun ade..ngn nk buat preparetions ag..sibuk ngn tggungjwb aku kt skolah lg...yela..xkn sibuk utk jd raja sehari..smua keje kt skolah diabaikan...huhuu..
then..bile dh stress cm nih..mcm2 la jdnyer..skrg dh msuk 3 hari aku demam..
demam stress or demam xsabor nk jd bini org ni..hqhqhqhqqq..gedik je bunyi...malu ahhh..

So skrg nih aku rse cm fikiran dh ke mana dh pegi..kt kg kot..yelh kesian lak
kt my mum duk kemas umah sorg2 kt umah..hukhukkk...
dh lh cbuk ngn jage abah yg xsihat..nk g buat jemputan lagi..huihhh..
aku yg kt cni dh xt'kejar2 nk buat..apath ma aku yg kt kg tu...
anyway..aku doakn smua nyer b'jln dengan lancar..aminnn....

ok2lh..dh pnjg lebor dh aku b'leter kt cnih...naik muak dh org yg m'bacenyer..
hahaaa..ok..daaaaaaa..doakan kebahagiaan aku yg bakal t'bina kekal dunia dh akhirat..aminn



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...