Friday, September 24, 2010

~ Masih Belum Reda ~

Hurm, ingatkan lepas aidilfitri ari tu, perkara ni sudah reda, namun keadaannya nampak semakin tegang. Jadi, bagaimana perkara ini akan dapat diselesaikan.



tetap sayang dan cintakan Malaysia
i love u so much (en.hubby jgn jeles yup.hehe)


Adakah hubungan erat yg terjalin sblm ini akan terputus begitu saja??..Jadi, sama kita fikir jln penyelesaiannye. Aishh, lupe lak nak ckp ni psl ape. Aku xnk komen ape, kalau korang nak tau ape kisahnye, korang klik je kt sni dan bleh gak bce kt bharian. Sekian...



~ Keputusanmu Mengecewakanku ~

Kelmarin, aku beli pregnant test kit sbb aku dh lambt dua minggu dari tarikh period aku. Dan pagi semalam, aku buatlah testnyer. Haih, keputusannya mengecewakanku. Urmm, belum rezeki aku lagi. Tak pe, blh usaha lagi.!!!hehehee..


Inilah keputusanmu yg mengecewakanku


harap-harap nanti dpt kptsn cmni plak

Pepagi td, aku jenguk2 kt blog member lame skolah aku, Nurul , wah nampaknyer dia br dpt keputusan yg menggembirakan. Alhadulillah rezekinya untuk dpt ank yg kedua. Dan slam jugak, mse smbang-sembang dgn kawan-kawan kt Facebook, dua orang kawan aku juga dapat berita yg mengembirakan. Sorang tu, dah 8 Bln kawin, sekarang dh berjaya dan yang sorang lagi usia perkahwinannya masuk 5 bulan, juga berjaya mendapat apa yg diinginkan oleh pasangan yg baru berkahwin cm aku. Tahniah kat korang semua ek. Doakan juga untuk aku cpt2 dpt babay dan dapat mencapai apa yang aku dan suami inginkan aminn...

Thursday, September 23, 2010

~ Sikit Punyalah Susah ~

Apa kes aku nih. Haih, tadi aku buka akaun nuffnang aku. Mak aii, masih jauh lagi nak capai tahap untuk di bayar. Fuhhh, sikit punyalah susah mau dapat duit tambahan nih. Padanlah dengan aku, baru brape bulan jer aktif berbelog nih. Bersyukur jelah Yusmi Suhana heh dgn apa yg ada.



First2 tulis blog nie, just sesaje je nak try after aku ikut bengkel pelajar kt Taylor's Uni. College ttg cara nak bina blog. humm, Agak menarik tulis blog nih. Then, bila duk update blog, datanglah seorang hamba Allah ni, cakap kat aku, rugi if ade blog tapi tak daftar kt Cik Nuffnang. Katanya "nanti dpt buat duit skit2". aku dgn keberatan menjawab " ala, aku sesaje je tulis blog ni, Saje mengisi masa terluang". Kwn aku ckp lagi "ala, daftar jelah, bkn ssh pun".

Aku apalagi, trylah daftar. 1st try tak dapat, then 2nd try..yess, berjaya!!!. Dan sekarang bila dah daftar kt situ, mula lah aku selalu menjenguk kat web tu, bkn apa pun, nak tgk berapa duit masuk.


Ish, mata duitan betullah aku nih. Tak banyak pun dapatnya, ingat senang ke nak dapat duit yusmi suhana oii. Ko tu yusmi suhana, bkn rajin sangat pun update blog, time ko rajin ko update, time ko malas tu tak usah cakaplah. Anyway, sesapa kat sini nak join nuffnang tu, trylah. Dan bersyukurlah dgn apa yang kita dapat tu. Jangan duk bebel lebih-lebih lak nanti yup. Selamat mencuba.



Tuesday, September 21, 2010

~ Tips belajar saat akhir ~

Assalamualaikum kengkawan..

Haa, belum tido lagi ker. Cam aku gak nih, terkebil2 duk ngadap laptop nih. Urm, tadi aku ade relief kelas pelajar form 5. So, sesaje lah aku menanya cmner ngn preparetions utk exam dan mintak diaorg share dgn sesama diaorg ttg cara diaorg study di saat2 akhir nih. Nmpak gaya, msih ramai student2 tu yg blum ready utk SPM. Padahal xsilap aku hanya ade 67 hari lagi utk SPM dan 36 hari utk PMR.

So, kt sini aku nk kongsilh cmne tips utk study saat akhir. Yg ni ikot akunye pengalaman la
(cm baguih je..hihii). ok, :

1. Lebihkan mengulangkaji ttg soalan2 sebenar peperiksaan tahun2 sebelum ini.
2. Study secara cepat. maksudnya, fokus pada nota-nota yg tlh dibuat or buku rujukan. (kalo aku, waktu2 terakhir aku lbh suka baca buku rujukan dan MENGGARISKAN fakta/isi penting. Pastikan buku tu habis dibaca).
3. Selain itu juga, jika tidak dpt jwb soalan, cth soalan esei, sila rujuk jwpn, dn pastikan bagaimana jawapan itu diberikan.
4. Bace juga skema jawapan kepada soalan2 tahun lepas.
5. Jika ade waktu terluang di dlm kelas, bincangkan soalan2 bersama rakan2.
6. Lebihkan tumpuan sewaktu pembelajaran. (waktu2 terakhir, cikgu2 lbh fokuskan soalan yg penting/bab2 yg penting).
7. Bykkan berehat dan doa serta tawakkal.



Dan ini lak, tips yg aku dpt waktu search kt cik google : tips belajar saat akhir:


1. Berikan tumpuan lbh terhadap pembelajaran
2. Yakin terhadap kebolehan diri
3. Masa rehat perlu secukupnya
4. Hapuskan tabiat suka tido
5. Jangan mengambil sebarang ubat yg meragukan
6. Beri tumpuan lebih kepada bab yg penting.



(opss..jgn jd camginih yup)


(haaa..penah buat cmni tak..???)

So, diharap dgn perkongsian ini dpt memberi sedikit ilham kpd para pelajar yg nk mghdpi peperiksaan. Cikgu Yusmi Suhana doakan semoga kamu semua berjaya mencapai matlamat yg dittpkan. Gud Luck!!!....

~ Pening Sudah ~

Salam semua..

Wahh..lme xjumpe kita kt blog nih. Bkn korang xtau aku ni kan penuh dgn sikap MALAS. Ade sape2 tau ape ubat yg plg mujarab utk penyakit nih. Huhu.

Haaa, korang teruja tak ngn tajuk entri aku ni. Hihi, pening sudah aku nih. Bkn disebabkan berita gumbira.Tapi disebabkan raya. Tapi bkn jugak pening sbb xcukup duit, lagi skali TAPI pening sbb mau msk ape utk open house nt.

En. Hubby sibuk mntak aku msk2 utk dia ajk kwn2 dia dtg umah. Lagi cantik pujukannye bile dia ckp, takkan aku tak nak jemput kwn2 aku, abg2 dan akak2 aku dtg umah. Makan2. Aku diam membisu jew. Aku ckp, blh, tapi mau msk yg simple2 jew. Dia bg cadangan buat bihun sup. Aku ckp, ok, nt aku try msk dlu. Then dia lak ckp xkn satu menu jew, blh tak buat nasi ayam katanye?.. Hai, ni makin lame makin up je nih. dan dia tambah lagi satu suh msk nasi minyak. Amboi2..en hubby..bkn main yer. huhuu.

Aku bg alasan, ssh nk msk byk2. sorg2 lak tu. Dia cpt2 jwb, "abg dah mntak kwn2 kt tpt keje abg tlg..diaorg nak..". Aku hanya diam seribu bahasa. Tak tau nk ckp ape lgi. Tup2 aku ckp, "tempah katering jelah..senang..xpenat2". then en.hubby stuju.

Tapi yg pening skrg nih, tak tau mau pilih menu ape, katering mane yg best, lgipun aku org br kt perumahan skrg ni, so, byk yg aku xtau area2 kt situ yg mne ade wat katering. Dan area situ pun mmg xbyk kedai makn melayu..huhuuu, tu yg buat aku pening tu..ada cadangan tak??.. Oklah, sekian saja tuk hr ni..esk jumpe lagi..daaaa

Monday, September 13, 2010

~ Esok Dah Mau Gerak ~

Salam semua..

Wahh, beraya sakan korang2 yer..hehehe.. so, cmne ngn sambutan raya thn nie, bertambah2 meriah or sebaliknye?..

Sambutan raya thn ni bertambah meriah utk aku sbb dpt beraya dgn en.hubby buat kali pertama. bermaafan di pagi raya yg menjadi rutin stiap kali di pagi raya. tapi thn ni, pagi2 raya dpt bersalam dgn en.hubby dan mak ayah mertua aku dan ipar duai aku. Satu pengalaman baru utk aku. So, raya ke-2 br aku dpt bersalam ngn ma abah aku dan abg2, akak2 aku.

DAN....esok, aku akan bertolak blk ke KL. Rasenyer br je sehari bersama2 ngn family..dah nak blk.. beraya pun blm abih agi ronda kg dan umah saudara mara. Tapi nak buat cmner dah tuntutan kerja, terpaksalah aku blk ke KL esok sbb rabu aku dn en.hubby dh mula kerja.

Walauapa pun, doakan perjalankan kami esok selamat sampai. dan mana kwn kt cni pun yg memulakan perjalanan pd esk pgi, drive elok2 k...pastikan mlm ni tido mesti cukup..ok..daaaaa

Friday, September 3, 2010

~ Balik Kampung..yahoooo ~

Salam for all of u..

Hehe, mane2 rakanku yg bergelar pendidik tu, sure esk dah pecut kereta blk kg kan??..urm, dah servis kreta blm tu..huhuu. Ok, utk semua pembaca2 ku(eh, ade ke org bace belog aku nih), drive elok2 yup, jgn drive ikot prasaan, jgn biarkan org yg dikampung menunggu kepulangan dgn tangisan. Ni ikot tip2 yg diwar2kn kt TV :

1. Pastikan kereta dlm keadaan baik (servis)


2. Pastikan juga angin kereta juga baik



3. Pastikan anda cukup rehat sblm pemanduan




4. Memandulah secara berhemah




5. Pandu ikut had kelajuan yg ditetapkan




6. Sentiasa memakai tali keledar utk keselamatan.




7. Sabar dlm pemanduan




8. Dan bertawakkal/doa.

Jadi sama2 kita memandu secara berhemah, ingatlah orang yang tersayang..Sekian..wassalam

~ Bersalam-salaman ~

Assalamualaikum..

haha, tajuk entri aku tu cam dh briye dah nak raya kan. Ho..ho..ho..today is the last day kami sbg pendidik kt skolah. So, kami warga skolah sdh bersalam-salaman dan bermaafan-maafan antr kami.



dipagi raya

Hu, seronoknyer, makin bertambah-tambah aura nk raya. Tapi sedih gak bulan yg mulia ini dh semakin menginjak ke penghujungnyer. Anyway, happy holiday for all warga skolah. Raya nnti, cover2 skit mkn yup. Kan mula yg "MC" sbb cirit birit..ngehngehngehhh....daaa
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...