Thursday, October 7, 2010

Lebih kurang kaedah BBT

salam semua...

Humm, entri part 1 sblm nih, aku share tentang "ovulation test". So, utk hari ni, aku ade lagi satu cara utk isteri-isteri yg sdg berusaha utk menjadi ibu.

Penggunaan ovulation test yg aku tampal smlm, maybe belanjanye lebih skit la. Satu kit tu, if yg clearblue dlm harga RM14.00 satu. Aku beli watsons nye brand, dlm tu ade 5 test dgn harga RM34.90. Sesapa yg dah try, skali test dh dpt +ve, oklah. TAPI, if dah abih 5 test msih tak +ve, jenuh lak nak membeli lagi kan.


So, untuk cara yg ini pula, belanjanye kurang sikit dan ianya TERAMAT sesuai untuk wanita-wanita yg periodnya tidak teratur dengan menggunakan THERMOMETER. (dikenali alat utk ukur suhu bile demam..hehehe). Ianya juga berfungsi untuk mencari hari subur wanita. TETAPI cara ni, perlukan ketekunan korang la.

ini versi digital



Cara nak gunanya, setiap hari (pagi-slps bgn dr tidur dan malam), mesti test suhu badan kita dan PERLU catat suhu tersebut. Sekiranya suhu badan yg diukur adalah tinggi berbanding pd hari2 biasa, bermakna hari tu adalah hari subur. So, memang cara ni kena rajin skit ler, celik mata dr tidur, trus la test. Dlm keadaan mamai lg, terpaksa lak catat suhu badan kita tu. Jangan silap tulis udah ler yer..Silap hari tu bgn lambat camane yer..heheheeee..Ok, selamat mencuba.

*ini rupa folic acid tu

Opss, ade sikit tambahan, kawan-kawan aku ade juga cakap, amalkan makan asid folic. Ada dijual difarmasi. Murah jew, sekeping tu ade dlm 10 biji= rm 0.50. Itu gak cara utk memudahkan kita pregnant. Mmg asid folic tu utk org pregnant, tetapi kita leh try makan. Ini cara dari orang2 cina amalkan. Tambahan pula, if dah pregnant, ianya untk cergaskn otak baby. sekiannn....wasssalam

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...