Wednesday, October 6, 2010

Ovulation Test

Haaa, ade yg tak kawin pun cube jenguk-jenguk kat sini ye. Ahakss. Tajuk entri je cmtu, tapi ianya hanya satu perkongsian utk tambahkan ilmu.

Tadi, aku ade sembang dengan cikgu-cikgu kt skolah sambil makan-makan. Biasalah org yg baru kawin cam aku nih, tak lari dari soalan "dah ada belum?". Aku dgn tersengih-sengih jwb "belum lagi laaa..". Humm, danmula lah kluar isu usaha-usaha untuk memudahkan dapat baby. Yelah, semuanya kuasa Yg Maha Berkuasa kan, tapi apa salah nya kalo kita berusaha. So, untuk isteri-isteri yg sedang berusaha untuk menjadi ibu, di sini aku nk kongsi apa yang aku dapat tghr tadi.


ni bukan pregnant test ye..ni ovulation test


Kebetulan kaunselor skolah aku pun dalam usaha untuk tambahkan anak. So, dia kongsikan caranya la. Dia suruh aku beli 'ovulations test' kat farmasi. Dan blk skolah tadi aku terus beli kat watsons. Rupanya sama je ngan pregnant test, tapi depan-depan kotak dah ade ditulis "OVULATION TEST". Kena tgk betul-betul yup. Ovulations test ini digunakan untuk menguji kesuburan kita pada hr yg diuji. Seperti yg kita tahu, hari subur wanita adalah pada hari ke 14-15 daripada tarikh pertamanya kita period. Tapi untuk pastikan pada hari tersebut badan kita benar-benar menghasilkan telur, blh try guna ovulations test nih.

Ovulations test ni, boleh digunakan pada hari ke-10 selepas period dan diikuti dgn hari-hari selepasnya atau selepas ujian pertama pd hari ke-10, lakukannya semula slps 4-5hr yg berikutnya. Sekiranya menunjukkan dua garis dgn warna yg sama atau warna lebih terang pd garis "t", maksudnya badan kita ketika itu benar-benar sudah menghasilkan telur. So, langkah yg seterusnya....faham-faham jelah.....(masa terbaik untuk melakukan hubungan intim adalah selepas 24 jam tetapi sebelum 48 jam)

Ovulations test ni juga bkn utk isteri-isteri yg sdg mencuba utk hamil, tetapi blh juga digunakan untuk isteri-isteri yg sedang merangcang kehamilannya. Untuk yg merancang kehamilan, dalam jangka waktu tersebut, elakkan melakukan hubungan intim. Sekian...nanti jumpa di entri seterusnya.

6 comments:

Diela Zaimi said...

emmm org pun tau gak pasal benda tu...
cuma x penah try lagi...
member ade try & kena kerap gak guna...
pastu yg peliknya member try hari yg ke 13/14 tp rupenye waktu tu die x subur...
selama ni punye la kite ingat ant hari ke-12 hingga 14 tu waktu subur kan...tp sebenarnya tak...so tu yg bagusnya try mende alah ni...

Tihara said...

TQ..kat farmasi biasa ada jual tk?

suSuEmIMiE said...

diela: urm, try la dulu..kita tgk hasilnye..hehehe
Tihara : yup, kt farmasi ade..watsons n guardian pun ade...biasenyer di rak yg sma dgn pregnant test..

Umaira + Umar said...

Awk, tq 4 share info. saya baru tahu OVULATION TEST.

suSuEmIMiE said...

hehehe...wlcme..Sama berkongsi apa yg sy tahu...:)

Syuhairah Anuar said...

syuha pun baru beli dkt hamilcomel nye blog.

1= 2rgt. Syuha beli 12 keping..
Hopefully dpt la. Yela b4 miscarriage tue, xde plak bli2 ovulation kit nie. Tapi nk ttc smula itu yg beli. Hee

owh..nti boleh la masuk blog syuha ye.SYuha baru lg ni berblog.. jumla jenguk2.hee

http://syuhadankehidupan.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...