Monday, July 11, 2011

Tak ade motif pun!!!

Assalamualaikum..

Pagi yang indah, cuaca yang sejuk membuatkan saya teramat rindukan tilam, selimut, bantal dan bantal peluk saya itu. Semuanya empuk-empuk. Ohw, tilam…datanglah..

Hurm, rasanya macam tak puas je tido malam tadi. Sapa suruh kau pejam celik pejam celik je. Dari jam 11 masuk bilik, rasenya jam 12.30 pun saya masih belum lelap. Sebabnya sempat lagi wish birthday buat kazen saya.

Tapi waktu tergolek sana-tergolek sini, orang disebelah saya pula sibuk menyanyi lagu yang kurang berirama. Sekali saya cuit. Sekali beliau diam, kemudian beliau menyanyi lagi. Penat betul beliau. Sebab sebelum ni, sepanjang saya kawin, dan berada disebelah belaiau, tak pernah saya dengar beliau menyanyi bagai radio buruk itu. Maklumlah malam sebelumnya beliau kerja malam. Dan esoknya bila syok beliau tido, belum pun jam sampai 11  pagi, bini nya pula jeles menegok suaminya tido. Sibuk kejutkan en.suami.

Dan sememangnya saya tahu, beliau bukan orang yang liat untuk dikejutkan. Belum pun saya sempat melunakkan suara “abang, bangun..” beliau dah celikkan mata (tipu). Tapi serius saya cakap, cukup sekali saya kejut, beliau akan buka mata dan senyum buat si isterinya. Itu sebenarnya yang membuatkan cik isteri suka sangat kejutkan beliau. Tapi bila en.suami kejutkan cik isteri, pasti si isteri akan cakap. “ala..kejap lagi syg bgn ok” dan dengan ayat pemujuk hati suami “nanti syg msk spesel2 utk abg, abg nk mkn apa? Bg syg tidur skjp je lagi ye.”

Kakak saya cakap saya tidak senonoh. Sebagai isteri sepatutnya bangun lebih awal dari suami. Biar suami tak tengok rupa kita tengah tidur, dan rupa bangun dari tidur dengan rambut bagaikan singa (tagline iklan dove). Ish, malu saya bila kakak saya menyatakan perkara itu. Tapi adakah kamu-kamu semua, setelah berkahwin, suami kamu tak pernah tengok muka kamu bangun dari tidur ya. Atau saya saja yang sedemikian rupa. Hihihi. Saya sangat salute la if kamu boleh cover waktu bangun tidur kamu. Atau bangun je dari tidur, terus melompat ke meja solek, tanpa gosok gigi, tepek bedak, blusher, mascara dan lipstik bagai kat muka tu. Uh, caya la babe !!!  

Dan sehingga ke saat ini, saya masih terfikir-fikir, adakah suami kakak saya tak pernah tengok rupa kakak saya bangun dari tidur ?. Kompius den. Tapi semamangnya, if kat kampung kakak saya adalah morning person. Dialah yang akan sediakan sarapan pagi untuk semua. Dan saya ?? bangun, mandi dan terus mengadap meja makan. Basuh pinggan ?? tak juga. Semua tu akan diuruskan oleh kak yen, pembantu rumah. Saya memang naik lemak bila berada di kampung. Tapi kalau di rumah mak mentua, mati kena sembelih dengan emak saya sekiranya anak manisnya ini bersikap sedemikian rupa di rumah mak mertua. Nampak sangat saya sangat hipokrit. Hipokrit ini perlu mengikut tempat ok. Tak kan duk umah mak mertua, nak buat perangai busuk itu. Jagalah nama suami saya, dan juga nama saya dan family saya juga.

So, sekian sajala entri yang tak bermotif hari ini. Terima kasih sudi membacanya. (“,)

4 comments:

zuezul said...

kakak...hehehehe
samelah kite..hehehe..malu je kan..tapi tak pe la..haha..bukan selalu kot...

hipokrit tu pun perlu..
tu kire mang alasan nak jaga nama baik seme pihak lah..hahaha..syahren bace nie mau die amek cermin then letak kat muka zue..mcm tkena sebijik.hehe

suSuEmIMiE said...

hihi..ohw, skrg dah tnag skit kakak ni, sbb ade geng mcm kakak...hahahahah

zue, sme2 lh kte hipokrit..jgn t"kantoi sudah la yer...hahahaha

Diela Zaimi said...

hahaha...nak tau x sue, memula kawin kan mmgla subuh2 dh tercegat wangi...mata ngantuk tp tahan je...tp x sempat setahun, dah tukar giliran plak...selagi hubby x bangun selagi tulah org x bangun...hahahhaa...pas hubby siap mandi, dia kejut suh mandi plak...sempat lg pesan kat die suh masak air nnt nk buat bekpes...hahaha kejam x? tp mujurla dpt hubby yg baik hati...bebel2 gak tp bininya buat dekkk je...sambil sengih2 bajet comel...hahahah..

p/s : lega sbb ada geng....hahah

suSuEmIMiE said...

hahaha..diela ok ape tu..dan juga cover first2 kawin dlu..su ni xde nye cmtu..awl2 kawin dh tnjuk prangai busuk..kah3...xkejam mana tu msk air je....hahah..kejam klu suh sediakan bekpes dan lunch bagai...

*welcome to the club la...makin ramai geng su nih...hahahah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...