Tuesday, July 5, 2011

Susahnya bila diri mula "perasan"

Yeah, hari ni jumpa lagi kita ya di karpet saya yang tak seberapa mahal ni. Hurm, sebut pasal perasan ni, aku pasti semua orang ada penyakit ni, sama ada perasan cantik, perasan macho, perasan glamour dan macam-macam perasan lagi. Tak kira lelaki or perempuan, penyakit perasan ni sure melekat walaupun tak banyak.

Aku ni antara yang dijangkiti penyakit ni. Kesian kan, baru je bebas dari demam denggi, dah dijangkiti penyakit perasan pula. Tapi sebenarnya penyakit ni dah lama pun membentuk dalam diri ni. Ahahahahaha.

Alkisahnya, saya dijangkiti penyakit perasan muda. Hurm, sapa yang tak perasan muda silalah angkat pipi anda. Naik ke tak. Hari ahad lepas, aku keluar dengan my mum and sis in law. Singgahlah depan PKNS Bangi. My mum duk mencuci mata menengok kain-kain pasang yang ade di situ. Aku yang dah penant ni, hanya muncungkan mulut sambil meninjau-ninjau baju readymate yang berlambak kat situ. 

Then, sedang asyik my mum duk memilih tu bersama kakak ipar aku tu, kakak jurujual tu bersuara, 

" belilah la satu untuk anak dara tu.."

aku menoleh dan bertanya (waktu ni berasa diri diawan-awangan)
" ank dara mana kak?"

"awak la..ke dah kawin???" 

"kak, sy dah masuk setahun dah jadi bini org, cuma tak beranak je lagi"

"la..ye ke...akak mati-mati igt tak kawin lagi.." 

aku tersengih perasan dan cepat-cepat bisik kat telinga my mum.."ma..terasa diri ni muda remajalah pulak"
mak aku hanya mencebik bibirnya. Ahahahah..dia jeles la tu..:)

Dan petang tadi, anak jiran sebelah rumah aku tu menegur aku. Kanak-kanak tu dua beradik, yang abangnya umo 5 tahun, agak pendiam sikit. dan adiknya umo 4 tahun, sgt suka bercakap. Dua-dua adalah lelaki. Tapi aku heran, kanak-kanak tu jarang sekali menegur aku. Tapi kalau dengan en.suami, pokok pangkalnya, sekiranya en.suami ade je kat luar tu, pastu si adik tu akan menegur suami aku walau pun dia berada di sebalik grill besi rumahnya tu. Dan aku tahu soalan dia pastinya "PAK CIK nak g keje ke??"

Tapi kalo dengan aku, kadang-kadang aku tegur pun diaorang tak nak jawab. Nak kata muka aku cam harimau, rasanya tak. Muka i kan manis bak gula. Cehh!!!..  Dan ptg td, aku berjaya menarik perhatian si adik tu, bila dia menegur aku. waktu tu aku menuju ke kereta.

"kakak nak g mana tu?"

aku pura-pura terperanjat "ha...humm, tak g manalah.. mak cik nak ambik barang je".

"kakak nak ambik apa?"

"hum, ambik buku je sayang.."

Dan aku berlalu sambil tersengih-sengih masuk ke rumah. Dan dalam hati aku baru dapat jawapan sebenar kenapa kanak-kanak tu tak nak tegur aku selama ni.

Korang nak tahu kenapa???????????sebabnya,........


^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

^^^^^^^^^^^^

Diaorang kompius nak panggil aku KAKAK ke MAK CIK...hahahahahah

wallaweh..perasan kan saya..sure korang meluat baca entri ni. hahahah..sekian.

*tak sabar nak bercerita dengan en.suami pasal ni.. jauh beza bila en.suami adalah PAK CIK dan saya adalah KAKAK...ouchhhh, bahagianya saya.....:)

4 comments:

zuezul said...

hahaahahahaha...kelakar lah sue nie..amboi..sbb kene panggil anak dara,and kakak dah terus sihat demam eh...hehehe..

kire ok lah tu org nampak muda belia..nanti boleh la org ngorat lagi..hehehe.

suSuEmIMiE said...

itulh..senyum memanjang je jdnya...hahahaha...

risau mie nnti, if ade yg nk ngorat...kah3...

eKa said...

bestnya org awet muda ni...........beruntung awk... :)

suSuEmIMiE said...

eka: xde awet mudanya pun...cuma penyakit perasan je lebih ni...hahah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...