Wednesday, July 28, 2010

~.:: Percubaan Yg Baik ::.~



Salam dan Selamat Petang Sume,

Urm, dah minum ptg kew?Ha, aku ptg ni sekali lg wat puding karamel. Yes, kali ini memang jd lah. Yg fist dulu tu en.hubby ku ckp keras skit. Mmg aku pun rase cm tu. Mana xkerasnyer, org lain kukus dlm 30-45 min jew, aku kukus smpai sejam lbih (hahahaaa..lawak tul la aku nih).


Aku dpt resipi ni dr akak kt skolh aku. Sbb dia pnah buat ari tu, aku rase cm sdp. So, bila puasa (ganti pose), tringin lak aku nk mkn puding tu. Tanpa segan silu, aku mntak resipi ngn akk tu (k.lizi). K.lizi lak xckp brape minit perlu aku kukus. Aku ni lak dah lurus cm sudip lah plak (oh, no,no,no) pkai bio je puding tu smpai cm dh nak naik hangus dah. So, kali kedua buat, urm, alhamdulillah, ok. Mmg dugaan tul lah blaja msk ni, kena try n error jew. Sesepa nak resipi ni, aku share lah kt cni. Nt esk aku bg tau k.lizi (berdosakah aku tnpa keizinan ni). Hihiii, xsilap aku, k.lizi ckp ari 2, dia pun ambil dr buku resipi kotnyer la.huhuhuu.


ok kwn2, sediakan bahan-bahan yew.kita buat sama2 :
1. goreng 9/10 sudu gula dlm loyang yg nak digunakan dan sejukkan
2. Pukul 10bj telur, kemudian msukkan 1 tin susu cair, 1 tin susu pekat.
3. pas tu, msukkan 1 sudu besar tepung kastad dan 1 penutp penuh esen vanila.
4. then, siap pukul smua tu, msukkn lah dlm loyang.
5. dan kukus lah...jgn jd cm aku yew..kukus tu sampai xigt dunia..hehehe


ok semua, selamat mencuba.


4 comments:

Alfreedino Ahmad said...

wah...bleh tahan gak yer...masak sedap2 lg supaya Mie jd gemuk sket drpd aku yg kering kontang ni...

Butang Pena said...

wahhh sue...jelesnya pndai buat puding caramel...
nak kene blaja ni...hehe...
ehhh cantik dh blog sue ni...
lbh cantik dr blog org tau...
;)

Pensel Cyber said...

Adam : hahaha..mmg aku skrg dlm proses nk menggemukkan mie tu...

Pensel Cyber said...

Diela : cubelh pkai resipi tu...kalo ikot sejibik 2, sure jd..heheheee..cantik ker?..thnks. ala, su suke tgk diela nyer blog. cantik, menarik n the boom. sori tau ade idea2 menghias blog tu su ambik dr diela..hehehe..mintak dihalankan..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...