Tuesday, July 27, 2010

~Isteri Solehah ~


hai...

huh, tajuk aku tu bkn main lgi yer. Mentang2 dah kawin, tp biasalh, di awal2 kawin ni, semua excited jew. Harap2 prasaan cm gni tak terkubur dengan masa yg berlalu. Ptg td, sambil boring2, aku belek2 majalah wanita dan tertarik dgn artikel yg tertulis 15 tips menjadi isteri solehah. So, kt sini aku nak sharing lah tips2 tersebut :

1. Tunaikan tanggungjawab kepada suami dgn sebaik mungkin. Layan suami dengan lemah lembut. (aku slalu cubit suami aku..hehehee..gurau2 jew tu. Tahu plak tkt aku nih).
2. Masak masakan kegemaran suami. (ini yg aku tgh praktis, Alhamdulillah, tergolong gak aku dlm tips nih. hehe poyo jew).
3. Raikan hari lahir suami dan ulang tahun perkahwinan. (br jew lps raikan en.hubby nyer bufday=24 julai).
4. Temankan suami ketika sakit.
5. Jaga penampilan diri dan percakapan.
6. Pastikan bilik tidur sntiasa kemas dan bersih. Cetuskan mood romantik di blk tido. (semestinye)
7. Sentiasa memberi sokongan moral kepada suami
8. Jaga maruah dan harta benda suami dgn baik
9. Sentiasa tunjukkan kasih syg spt berikan ciuman atau pelukan. (ahhhaaa).
10. Manjakan suami dgn layanan istimewa.
11. Minta maaf jika melakukan kesalahan.(yg ni pun tiap2 mlm sblm tido aku salam dlu ngn en.hubby).
12. Luangkan masa melakukan aktiviti bersama (kemas umah, bersukan)
13. Jangan melakukan perkara yg tdk disukai suami
14. Usah cabar pasangan.
15. Berdoa agar rumah tangga bahagia dunia dan akhirat.(aminn)

itulah tips2 yg aku dpt dr artikel tu. So, aku hrp perkongsian ini memberi panduan kpd mne2 yg dh bergelar istri utk mnjd istri solehah. Mana yg blm kawin tu, kawin nt, berusahalah ke aarh mnjd isteri solehah ..orait...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...