Wednesday, July 28, 2010

~ Egg, Carrot and Coffe ~

Salam semua


Huh, ari ni rase tension sgt sbb terkejar2 ke sana ke sini. Untuk run minggu anti dadah, terpaksa berhubung pihak AADK, follow up penceramah, dengan kelas lagi. Mak aii, ponat den ni ha.


So, sementara menunggu waktu balik lbih kurang 5 min lg (yeaah, blk blh zzz. Itu je keje rutin aku kt umah), aku sembang dengan kaunselor petang tentang pemantauan yg akn dibuat oleh pihak PPD (tulun, tulun, byk benda yg siap lagi nih, aci x if aku smbunyi ble diaorg buat pemantauan). Sembang punya sembang, terkeluarlah powerpoint yg kaunselor tu motivasikan utk pelajar ttg ” Egg, Carrot and Coffe”. Aku lantas tanya ape maksud tu memandangkan powerpoint tu dlm bahasa cina. Puaslah kaunselor tu terangkan kt aku. Punyalah ssh nk translate blk in BM. Drpd ape yg dia terangkan, powerpoint tu sgt menarik dan aku blh relate kan utk diri aku sendiri. Mesti korang semua nk tahu kan apa lah maksud E 2C (Egg, Carrot, Coffe).




Meh aku terangkan ape yg dia ekplen kt aku. First, kita sedia maklum carrot tu keras, telur tu plak lembut dan cair je kt dalam dan kopi tu pun keras. Jadi, ketiga-tiga bahan ni dimasukkan ke dalam mangkuk yg berasingan dgn sedikit air dan kemudian dipanaskan untk beberapa minit di atas api. Ok, bile dipanaskan ape akan jadi? Hehehe...Carrot tu yg keras akn jd lembut, telur yg cair kt dlm tu dah menjadi keras dan coffe yg keras tu dah hancur dan menjadi air kopi yg sedap dan wangi.


So, kesimpulannya bila kita related dgn khdupan kita, dlm hidup kita pastinya ada rintangan dan cabaran yg perlu kita tempuhi. Kadang2 rintangan yg dtg tu xseperti yg kita duga dan harapkan. So, kita jgn lah berputus asa. Janganlh menjadi seperti carrot, dulunye keras, bila dipanaskan menjadi lembut. Contohnya sesetengah guru, bila keluar daripada maktab, semangat utk mendidik bukan main lagi berkobar2. tapi, bila mula kerja, berhadapan dgn pelajar yg berbagai karenah, semangat dh jd lembik cam carrot tu. Kita juga jgn jd cam telur, yang sblm ni lembut hati, bila melalui rintangan dan cabaran, kita mula keras hati, cepat marah dgn dgn org lain, berani nak buat kesalahan, ponteng kerja, dengki dgn rakan sekerja, bergaduh sesama sndr dan macam-macam lagi yg berlaku. So, kita jadilah seperti kopi, keras, penuh dgn semangat, bila melalui rintangan dan cabaran, aromanya tetap tidak hilang, semakin dia dipanaskan semakin wangilah kopi itu dan semakin org mencari-cari dari mana aroma itu datang. Urm, manarik kan. Satu motivasi yg cukup menarik utk org2 yg berputus asa. Jadi hr ni aku blk umah dgn penuh semangat. (semangat utk tido ttp ade ..heheheh)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...