Friday, July 30, 2010

~ Insurans Oh Insurans ~

Salam..

Wahhaa..smlm aku xmenulis kt blog nie. Sebab penyakit lama datang kembali. Cube teka ape penyakit tu. Ape lagi kalo bukan pnyakit MALAS. Bila penyakit tu datang, mesti semua keje tak jadi, bertangguh dan kalo buat pun ala-ala cincai je lah.


Hari ni pun penyakit malas tu msih ada lgi skit2. Tapi disebabkan bengang yg terlampau, ilang pnyakit mls aku. Aku balik dr sekolah dgn prasaan yg agak marah disebab olh ejen insurans. Dah lah ari ni aku terkejar ke sana ke mari, nak mkn pun xsempat. Tup2 abih kelas tadi (kelas bdk2 dogil, makin stress aku) aku turun ke blk kaunseling, tgk2 muka ejen insurans berdiri tepi pintu blk menyengih kat aku. Dlm hati aku dh mula merungut “apa lagi la org ni neh, xabih2 lgi kew nk pujuk aku”. Untuk makluman smua, ejen ni aku rase dah berpuluh kali dtg jumpe aku. Mana kita ni x rimas. Cukup kite ckp tak nak. Tapi dia masih gak dtg jumpa aku. Kuat betul semangat ejen tu. Kalo bercakap tu elok2, aku xde lah panas sgt ht ari ni. Ni bercakap, mcm mulut nyer tu kena di insuranskan je. Geram aku!!!!. Haihhh…


Alkisahnye, aku mmg awl2 lgi dh ade insurans, awl2 keje lg aku dh ambik dua insuranssatu, lbh kpd pelaburan dgn kwn mak aku dan satu lagi lbh kpd medical (penyakit perempuan). So, aku buat potongan gaji monthly ler. Awl thn 2009, ejen tu dtg promote la dia nyer pakej. Aku ckp aku tak mau sbb aku mmg dh ade insurans. Cukuplah ape yg ade utk cover if ade kejadian yg x diingini berlaku.(Nau’zubillah). Ejen tu ckp, “ala cikgu, cube cikgu tanya cikgu2 india ngn cina kt blk guru tu rata2 ade tiga or empat insurans”. Aku ckp nk buat ape banyak2, baik aku simpan dalam ASB. Dia ape lagi, byk lah pujuk rayu dan keterangan yg dia bg kt aku. Aku ni waktu tu bdk br nak blaja, cikgu br katakan, melangut lah duk dgr ape dia cite. Tapi aku ttp dgn keputusan aku, “aku tak mau”. Then after tu, asal aku dpt lantikan dia dtg (cmane dia blh thu aku dpt lntikan, kompius aku), bln 10 dpt kenaikan gaji dia dtg lg, awl thn 2010 pun dia dtg lagi, dan tadi, dia dtg lagi.


Tadi, dia nmpak je aku, dia tanya, aku dh dpt kenaikan gaji or belum. Aku ckp bln 10 br ade kenaikan gaji. Maka, dia dengan semangat nye pujuk aku utk msuk dia punyer pakej br. Aku ckp, “i x mahu lah, i dh ade insurans, buat ape lagi i nk ambik smpai berpuluh insurans”. Nak tahu ape dia ckp “cikgu nie kedekut lah, RM 50 pun xblh byar meh..”. Huss, terbakar hati aku. Tapi dgn rilek(cover konon, dlm hati..urrr) jer aku jwb, “kalu u rse i kedkut, dan u tu pemurah sgt, i cdgkn u byr je lh monthly utk i, blh?”. Ejen tu ckp lg “cikgu naik gaji tiap2 thn, i bukan dtg jual insuran tiap2 thn. Skali je gaji naik yg ckgu dpt tu byr utk i punye insurans”. Aku jwb lg “Bkn ke tiap2 tahun u dtg promote u pnye insurans, thn ni dh dua kali kan”. Dia jawab lagih “kalo cikgu ambik, xdelh I dtg promote insurans I nie.” Aku jwb lgi “urm, r u sure?” “yes” katanye. Aku tanya lg, “if I pregnant, n have a new baby..sure ke u xdtg?” ha, terdiam ejen tu. Puas hati aku.huhuu.


X lame pastu tefon kt blk aku ni bunyi dan PKHEM aku call nk jumpe aku. Huh, ade idea aku nk lari dr ejen tu. Aku ckp kt dia PKHEM mau jumpa aku. DIa pun bangun dan ambil brg2 dia. Sambil tu sempat lagi dia ckp “ala,cikgu ambik je la satu, td cikgu skolah MGS, 3 org dh msuk bwh I, cikgu xpayah kedekut la. Rm50 jew, gaji cikgu naik dlm sratus lbih kan.”. wah, hati yg sdh sejuk panas kembali. Mcm dibakar2 rasenyer. Aku ape lagii, bidas blk la. “u nak I byr rm50, u igt, I xthu ke, drpd rm50 tu, u dpt sparuh dr I byr tu utk dr u. u nak I krgkn gaji yg I dpt then u sng lenang tambah pndapatan u. I tahu that’s ur bisnes, but u xblh pakse2 i. if I mmg xde insurans, sure I akn ambik ngn u, but now, I dah ade 2 insurans. U xblh sng2 nk pakse dn ckp benda yg mnyakitkan ht org.” ejen tu tersengih ‘’ohh, cikgu tahu i ye I dpt duit tu”. Aku senyum dn aku ckp lg ‘u punye company xsediakn kursus utk communications skill ker? oklh I nk kluar ni.” “ok” katanya. Smbil beriringan aku menuju ke ofis dgn dia, aku ckp lgi’ terima kasihlh coz u sgt2 prihatin dgn i, u risau if jd ape2 ngn I sbb u tak mau I rugi kan, nt ade org cover I pnye rawatan, 2 yg u berusaha pujuk I tu. I hargailah semua tu. ok, jgn xtido mlm lak ye”.. sambil aku berlalu ke pejabat dan dia berlalu menuju ke bilik guru. Huh, geramnyer. Tak tau lah if yg membaca ni rase benda tu perkara biasa, kot2 aku je emo sgt :D

3 comments:

Pensel Cyber said...

Alamak..panjang lah plak bebelnyer..sure boring owg bace nih..sowi..

Butang Pena said...

hehe sue...
takla pnjg pun...sedap je membacanya...
mmg org pun penah terkena tau dgn ejen insurans cmni...
bile kita taknak sedap2 je ckp kedekutla, apela...
dhla memaksa pastu ckp kurang ajar plak tu...
last2 kene halau padan muka...

Pensel Cyber said...

heheheee....emo tu time taip tu ha..
ble bce balik, adoi, bkn pnyabar orgnyer su nih..hihiiii...
2lh diela, 2yg ade kes ejen insurans kne tampar tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...