Sunday, March 6, 2011

~ Nak Buat, Tapi Malas ~

Assalamualaikum..dan selamat berhujung minggu..

Sudah ke mana kamu-kamu semua di hujung mggu ni berjimba-jimba bersama pakwe, makwe, mak, ayah, suami, isteri atau anak-anak?...But for me, weekend ni hanya menghabiskan masa di rumah coz my en.suami terpaksa bekerja. Kesian dia, no rest dlm minggu ni.

So, aku agak letih sikit la minggu ni sebab semalam aku ke sekolah then hari ni sorang-sorang diri mengemas umah, memasak, membasuh dan menyidai baju. Biasanya if aku masak, en suami akan kemas umah or sidai baju. Dan bile keletihan buat sendiri, baru terfikir camanelah mak aku dulu buat kerja semuanya sorang-sorang (sebab abah keje) tambah lagi dengan anak-anaknya yg nakal-nakal comel. Humm, sgt bangga dengan sikap my mum tu.

Ni bukan nak story mory about buat keje umah. Ini cerita tentang mengenali trek merentas desa semalam. Kalo ikut skolah lain, semua dah abih merentas desa dalam bulan jan or feb. But my school agak lmbt coz skolahnya kocik, padangnye tak de, hum dan macam-macam masalah lagi lah.

So, sebagai guru pengiring dan guru penasihat rumah merah, aku terpaksa berjalan bersama-sama pelajar. Mula-mula fikir macam malas nak berjalan, nak tukar jd sbg penunjuk arah je, tapi bila fikir dah lama diri ku ini dimanja kan dengan tido dan jarang bersenam, so aku ambik lah kesempatan itu untuk berjalan-jalan bersama-sama my student.

Yang herannya berjalannya hanya untuk 3km je, tapi semputnya mak ai..bagai orang hilang nafas je. Kih3. (Tengoklah betapa manjanya diriku ini) tapi, berjalan dari masjid jamek ke sogo hingga ke maju junctions xdelah aku sesemput tuh. Tak silap aku lebih 3km tu. Oh..nafsu, nafsu..betapa nafsu bershopping menguasai diri sampai segala keletihan tu ilang begitu saja (kan terapi tu beb). Patutlah en.suami selalu cakap, Balik umah sebok suh orang urutkan, bila g shoping je, yg ade sakit kaki sikit pn terus ilang. . Kah3.

Bila balik story mory dengan en.suami, dia fixed kan, setiap minggu kami akan keluar berjogging. Tapi aku ade idea lagi baik punya, naik lrt trun masjid jamek pastu jln2 la ke sogo, kan dah kira joging la tu a.k.a bersenam vs terapi untuk hilangkan stress. Lagi banyak faedahnye. Tapi en.suami cakap dia lagi stress nanti sebab dompetnye akan surut dan terpaksa mengusung bag2 plastik tu semua. Hu3.. Ok2, dengar cakap suami la..terpaksa berjoging but masih ade request lain...syg nak kasut baru. Letih suami aku layan bininya yg banyak songeh.

So, kawan-kawan semua, mana yang dah lama tak bersenam tu, jom la sama-sama turun padang dengan i ni yg baru nak amalkan hidup sihat. Dulu-dulu tu bukan aku tak nak buat..nak je buat..tapi malas yg lebih..hehehehe..Sekian...^-^


2 comments:

ieda said...

dah lama x merentas desa .. teringat zaman sek dulu2 ..

ps ; haa nie dah boleh dah .. dah penuh dah scrin :)

suSuEmIMiE said...

k.ieda : skrg akk leh mrntas desa ngn anak2 lak..heheh3.

ha'ah..dh blh dh..try n error je td..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...