Saturday, September 8, 2012

Cerai Berai - Nauzubillah!!

Sekarang masih lagi dalam mood raya. Open house sana sini. Sampai kena buat undi nak pegi umah mana dulu. Waktu macam nilah nak mengeratkan silaturrahim dgn jiran-jiran, saudara mara atau juga kawan-kawan. 

sebut pada cerai berai ,mase open house aritu sibuk menyembang dengan kazen yg kerja di pejabat agama. Sedikit tertarik bila kazen merungut, time bulan puasa je,mula la busy sbb banyak kes cerai yang masuk. Tambah2 dekat2 nak raya then lepas raya. Alasan nak bercerai adalah berebut nak balik raya rumah masing-masing. Terkejut juga dengar benda-benda macam ni.

Yelah sebagai pasangan suami isteri, masing-masing ada keluarga, kenalah bertoleransi. Siapa-siapa pun pasti suka balik rumah mak ayah sendiri berbanding rumah mertua. Alasannya sebab lagi selesa. Tambah-tambah si isteri ni. Memang kalo boleh nak aje balik umah mak ayah sendiri. Malas nak masak pun tak pe sebab mak kita, tido bangun kul 10 pagi pun masih tak malu. tengok tv tergolek sana sini, terbungkam sana sini siapa yg kisah. Tapi bila balik umah mertua semuanya kena terjaga. Tapi apa yg penting janganlah kita mementingkan diri sendiri. Mentang-mentang suami sayang gila kat kita, kita asyik balik rumah kita. Sedangkan suami pun ada mak ayah, ada adik beradik. So, kena toleransilah. Si suami pun nak juga jaga hati mak ayah dan adik beradiknya. 

Berbalik pada si suami pula, janganlah sebab isteri perlu dengar cakap suami, si suami ni menggunakan sepenuh kuasanya menguasai isteri. Suami juga perlu faham hati seorang isteri. Isteri tahu, keutamaannya ialah suami, akan tetapi di dalam hati pasti ada kerisauan menjaga hati mak dan ayahnya juga. Mungkin mak ayah juga faham si anak ini perlu mengikut kata suami. tapi sedikit sebanyak hati orang tua pasti terasa bila anak jarang balik ke rumah atau tidak pernah beraya bersama pada raya pertama selepas berkahwin dan pasti juga mereka rindukan anak-anak mereka.

Bila berlaku macam nilah my kazen bagitahu keluarga akan mula berungut, kiranya bermula campur tangan orang ketiga. Pasangan mula tidak senang dengan rungutan dari family. Then mula lah bermasam muka nak buat giliran balik rumah siapa dulu. Macam saya ni dekat, Alhamdulillah la. Boleh la bergilir-gilir, sekejap balik umah saya, sekejap balik umah suami. If yg jauh tu mesti ada plan yg tersendiri. Mungkin ada yg plan tahun ini dirumah isteri, tahun depan habiskan cuti raya dirumah suami. Ada juga yang 1st n 2nd raya di rumah suami/isteri..raya ketiga balik ke rumah suami/isteri. Itulah namanya toleransi. Masing-masing puas hati. even kadang-kadang ada juga yang bermasam muka suami isteri sebab rumah sini sekejap, rumah sana lama.hihihi..

So, daripada rungutan kazen tadi, saya berharap benda ini tidaklah berlaku pada saya, keluarga saya, saudara mara saya dan juga rakan-rakan saya. Harmonikan rumah tangga dengan toleransi dan sabar agar rumahtangga yg terbina sentiasa bahagia. Namun, jika sudah ketentuan Ilahi jodoh bersama suami/isteri tidak panjang, terima dengan redha. Tapi janganlah terputus jodoh dengan alasan yang simple sebegini. Yela, kadang-kadang kita tidak berada di dalam situasi tersebut, jadi kita tidak merasai apa yg dirasai oleh mereka, yang pasti jangan sesekali berputus asa berdoa untuk kesejahteraan dan kebahagiaan yang berpanjangan. Sesungguhnya Allah sentiasa Mendengar segala doa-doa kita. wallahua'lam!!

*entri yang diperam lebih seminggu..tak tau masam ke manis ke rasanya...hihihi

2 comments:

ieda said...

minta dijauhlahhhh cerai berai nie
kalau boleh bincang utk selesaikan masalah .. kalau tidak pakat dgn org tua .. kena juga masuk campur ..

E'in said...

minta dijauhkan laa dr keluarga e'in.. serammmm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...