Tuesday, September 21, 2010

~ Tips belajar saat akhir ~

Assalamualaikum kengkawan..

Haa, belum tido lagi ker. Cam aku gak nih, terkebil2 duk ngadap laptop nih. Urm, tadi aku ade relief kelas pelajar form 5. So, sesaje lah aku menanya cmner ngn preparetions utk exam dan mintak diaorg share dgn sesama diaorg ttg cara diaorg study di saat2 akhir nih. Nmpak gaya, msih ramai student2 tu yg blum ready utk SPM. Padahal xsilap aku hanya ade 67 hari lagi utk SPM dan 36 hari utk PMR.

So, kt sini aku nk kongsilh cmne tips utk study saat akhir. Yg ni ikot akunye pengalaman la
(cm baguih je..hihii). ok, :

1. Lebihkan mengulangkaji ttg soalan2 sebenar peperiksaan tahun2 sebelum ini.
2. Study secara cepat. maksudnya, fokus pada nota-nota yg tlh dibuat or buku rujukan. (kalo aku, waktu2 terakhir aku lbh suka baca buku rujukan dan MENGGARISKAN fakta/isi penting. Pastikan buku tu habis dibaca).
3. Selain itu juga, jika tidak dpt jwb soalan, cth soalan esei, sila rujuk jwpn, dn pastikan bagaimana jawapan itu diberikan.
4. Bace juga skema jawapan kepada soalan2 tahun lepas.
5. Jika ade waktu terluang di dlm kelas, bincangkan soalan2 bersama rakan2.
6. Lebihkan tumpuan sewaktu pembelajaran. (waktu2 terakhir, cikgu2 lbh fokuskan soalan yg penting/bab2 yg penting).
7. Bykkan berehat dan doa serta tawakkal.



Dan ini lak, tips yg aku dpt waktu search kt cik google : tips belajar saat akhir:


1. Berikan tumpuan lbh terhadap pembelajaran
2. Yakin terhadap kebolehan diri
3. Masa rehat perlu secukupnya
4. Hapuskan tabiat suka tido
5. Jangan mengambil sebarang ubat yg meragukan
6. Beri tumpuan lebih kepada bab yg penting.



(opss..jgn jd camginih yup)


(haaa..penah buat cmni tak..???)

So, diharap dgn perkongsian ini dpt memberi sedikit ilham kpd para pelajar yg nk mghdpi peperiksaan. Cikgu Yusmi Suhana doakan semoga kamu semua berjaya mencapai matlamat yg dittpkan. Gud Luck!!!....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...