Monday, November 12, 2012

LANGKAWI

Assalamualaikum...

hai...hai...dah lama tak berupdate blog ni. So, ambil peluang di cuti sekolah untuk update n make up skit blog. aii, apa cite pasal langkawi? tahun lepas dah langkawi..tak kan ini tahun mau langkawi lagi.

saya buat entri ni bila kawan-kawan wasup, BBM, and pm kat FB tanya duk hotel mana g langkawi dulu, sewa kereta camane, g ngan flight or ferry lg bagus...maklumlah cuti sekolah kan sekarang. ramai ambik peluang nak santai-santai, hilangkan stress. so, terpanggil la saya untuk menulis entri ni. 

Ok, pertama flight or ferry. Yang ni saya tak tahu mana yg bagus. Naik flight cepat smpai.Tapi tak leh bawak brg byk. Kalo dah mmg ready ngn duit berkepuk utk  bayar lebihan had berat tak pe. Kalau dengan feri, penat sikit la sbb kena drive sampai ke jeti kuala perlis. tapi berbaloi dapat pulun banyak barang. Aku??, mmg pegi hari tu dengan kereta n naik feri kuala perlis sebab mmg bercadang nak singgah rumah abag ipar kat perlis. Sediakan duit tol dan minyak ok. 


Feri kami :)
  
Dalam Feri

Hotel. Hotel yg aku ddk hari tu, kat pekan kuah. De baron Hotel. Harga satu malam waktu tu RM 160.00. So, untuk dua malam cmpur sendiri la ye. 

Lobby Hotel. Saya selaku manager percutian. Ahaiii...
Hotel ni, viewnya mmg cantik la. mengadap laut dan bilik pun ok. Cuma makanan, ada yang perlu ditingkatkan lagi.  Bagi yang pegi dengan family besar, saya suggest korang sewa apartment lagi jimat. Bersepah-sepah apartment kat sana. Tapi please, booking dulu sebelum ke sana. Takut nanti musim-musim cuti skolah ni, semua dah full. Kebiasaannya area jeti tu, dah ada wakil untuk promote apartment atau homestay diaorg. Bagi yang pegi semata-mata nak honeymoon, boleh la boking hotel-hotel area pantai cenang yang view lagi cantik. Kalo korang pegi untuk bershoping n jalan-jalan, boking hotel yg sedang-sedang saja. Selesa untuk tidur dan mandi. Macam saya ni kluar awal-awal pagi..11 malam baru sampai bilik. 

Ini bilik orang bujang
 
Bilik air...tak termasuk yang dlm cermin tu ok..:)

View dari hotel
Memang tak sempat pun berendam cam badak dalam nih


Tengok sunset di sini

Kereta sewa. Rate kereta sewa disana dalam RM 60- RM 150 sehari. Bergantung pada saiz kereta dan conditions kereta tersebut. Kelisa atau kancil dapatlah sehari RM60. Myvi, sorry babe!!! RM 100 sehari. 



Kuda hitam sewaan kami
Saya hari tu dapat kereta proton wira aerobek, RM80/hari. Kereta ok, ada aircond, so kalo hujan tak la berwap cermin kereta tu kan. Then tips utk isi minyak kereta, korang jangan la isi banyak-banyak sampai full. Sebab kebanyakkan kereta, korang isi la RM50 ke full ke..Meternye duk rapat tang "E'" tu jugak. Tak tahulah kereta yang saya dapat tu je macam tu. orang lain punya kereta ok. Tapi dengar pengalaman dari orang lain pun gitu la juga. So, isi ciput-ciput je ok sesedap rasa la eh.



*gambar kredit utk ADAM

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...