Sunday, October 14, 2012

Telefon Bimbit Di Sekolah

Assalamualaikum..

Isu bawa telefon bimbit dlm kalangan pelajar masih lagi belum selesai. Hari ni di berita harian online, ade artikel berkenaan isu ni. Dan komen-komen yang ditulis, biasalah ada yang menyokong dan ada yang menolak sekeras-kerasnya. 
sumber : Berita Harian Online [ Klik ]

Mengikut kajian yang dijalankan dalam kalangan guru, boleh dikatakan 100% menolak cadangan ini. Terdapat komen-komen di facebook berkenaan artikel ini marah dengan komen-komen guru menjelaskan kenapa cadangan ini ditolak. Sedarkah para ibu bapa pelajar, guru juga adalah ibu bapa kepada anak-anak mereka sendiri dan guru berada dipersekitaran di sekolah, jadi guru-guru lebih tahu baik dan banyak buruknya penggunaan telefon bimbit di sekolah. Sebagai contoh disekolah saya, jumlah pelajar adalah 3258 orang dan jumlah guru 167 orang termasuk pentadbir. Bagaimana sekolah boleh memantau penggunaan telefon pelajar di sekolah dengan jumlah pelajar sebegitu? Perlukan guru-guru membuat spot check sebelum memulakan pengajaran bagi memastikan pelajar tidak bersms, berfacebook, atau menggunakan earphone mendengar lagu2? Jadi, kerja guru-guru akan berfokus kepada bidang lain bukan lagi fokus pada pengajaran dan pembelajaran pelajar bagi meningkatkan kemenjadian murid.

Terdapat parents nyatakan sangat susah apabila berlaku perubahan jadual/ kelas tambahan, membuatkan ibu bapa terpaksa menunggu berjam-jam di luar sekolah. Public phone dah banyak di sekolah, if rosak, pelajar dibenarkan menggunakan telefon di pejabat. Perkara ini memang pelajar sudah sedia maklum. Ini penjelasan daripada saya sebagai seorang cikgu. Mungkin anda sebagai ibu bapa mempunyai pendapat yang bernas untuk bersetuju anak-anak anda membawa telefon ke sekolah.

Sekarang ini telefon masih dilarang bawa ke sekolah, tetapi masih ramai pelajar yang membawanya dan melanggar peraturan ini. Ada pula yg berpendapat "sekolah la yang salah, apa cikgu buat pelajar bawak fon pun  tak tahu.." Ok, penjelasan dari saya, anak anda seorang, mungkin dua atau tiga, tapi anda sebagai ibu bapanya tidak tahu anak anda membawa telefon bimbit ke sekolah apatah lagi cikgu yang ada beribu pelajar disekolah. Dapat tahu pelajar bawa telefon tu sebab nangis-nangis datang jumpa cikgu telefonnya hilang. Jadi apa perlu guru lakukan? Terpaksa buat spot check even pelajar tersebut melakukan kesalahan. Jika diabaikan perkara tersebut, parents datang menyerang ke sekolah, cakap cikgu tak ambik kisah tentang anaknya. Guru-guru disiplin, guru kaunseling pula terpaksa buat siasatan jika mangsa mempunyai suspek dalam kes curi tersebut. Sedangkan telefon cikgu hilang di sekolah, cikgu sendiri yang perlu bertanggungjawab. Terdapat juga kes di skolah lama sy, gambar guru sedang menulis di papan putih, (gambar diambil dari belakang) dan gambar tersebut diupload di facebook dan pelajar tersebut mengutuk guru tersebut yang marahnyakan tidak menyiapkan kerja sekolah sehingga kan menyatakan muka guru tersebut seperti "ba alif ba ya". Di mana kah nilai, di mana kah moral/agama anak-anak pelajar kita?

Reason-reason yang saya dapat daripada komen tersebut, kenapa guru menolak isu/cadangan ini :
1. pelajar senang nak main msg diam2 dgn kawan2 samada kenal atau tak kenal. 
2. pelajar boleh tergoda dgn hasutan dan pujuk rayu kawan2 melalui sms 
3. tangkap gambar/video tak senonoh simpan dalam handphone dan kemudian upload pulak kat internet 
4. mula belajar perkara tak senonoh sbb dgn mudah nak tengok benda tak senonoh dalam handphone 
5. sukar nak pantau isi kandungan handphone anak2 kecuali yang betul2 ambil berat (biasanya tidak ambil berat) 
6. leka bermain msg dan game dan macam2 lagi alasan yang tidak elok ada handphone d kalangan remaja. 
7. adakah anda suka apabila video ank-ank anda berada dlm toilet di upload di youtube.

KALAU GURU2 DAH 100% TAK SETUJU KERAJAAN PERLULAH AMBIL TINDAKAN SEWAJARNYA SEBAB YANG NAK JAGA DISIPLIN BUDAK2 DI SEKOLAH BUKANNYA MENTERI TAPI GURU2.....MEREKA LEBIH FAHAM APA YANG TERBAIK UNTUK ANAK MURID MEREKA..Kami cikgu bukan menolak teknologi, tapi pelajar kita, anak-anak kita kurang nilai dan moral dalam diri mereka. Mantapkan nilai etika dan moral/agama dalam diri mereka, barulah perkara ini boleh dilaksanakan. Sekian, wassalam

*pendapat ini adalah pendapat peribadi saya dan terdapat beberapa pendapat yang diambil daripada forum-forum perbincangan isu ini

3 comments:

Tihara said...

tak payah la bawak hp kat sekolah kan..nt duk sebok main sms je,skrg hp semua ada 3g, duk update fb je plak..just my opinion

suSueEmiMie said...

btl tu...skrg dilarang bawa pun, masih bersepah video2 kt youtube dirakam dlm kawasan skolah...macam2..

ieda said...

entahlah
akak skrg pelik sbb macam2 perkara yg entah ape2 yg dibuat oleh kerajaan .. pelik .. nak2 pasal isu tel bimbit .. x logik .. aduhh entahlahh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...