Thursday, November 4, 2010

~ Sakit mata nengoknya ~




Haih, pepagi nih boring duk rumah, maklumlah orang lain belum start cuti, sekolah aku dah cuti dari semalam. So, oleh kerana keboringan pepagi nih, aku keluarlah g beli "Berita Harian" dan aku terus ke bank untuk bayar kereta (cash machine).

On the way balik tu, sesampai je kat traffic light (merah= berhenti, mase ni duk line kanan), ade satu kereta depan aku, tetiba pemandu lelaki tu keluarkan tangannya dr tepi tingkap, dan mencampak satu plastik kecil. Tak silap aku plastik tu, plastik dari fast food yg glemer kat malaysia nih. Aku mengomel sendiri "hish orang nih, tak malu ke buang sampah camtu".


hah, macam nilah gayanye org tu campak sampah

Kemudian, dicampak lagi sampah dari keretanya. Dan mungkin dia perasan aku perhatikannya, dia pandang cermin tengah. So, aku pun pandang je lah. Kemudian aku nampak pemandu tu tutup tingkap keretanya tu. Pada pendapat aku, mungkin dia dah segan kot.

Hishh, tetapi dengan tiba-tiba lak, anak-anaknya kat sit belakang tu lak buka tingkap dan mencampakkan sampah (plastik, bekas air). Kemudian si pemandu tu, lagi sekali buka tingkap dan mencampakkan tisu. Grrrrrrrr, geramnya aku tengok. Memang rasa sakitlah mata. Hurm, tak de rasa tanggungjawab langsung kt persekitaran. Apa lah salahnya simpan dulu sampah tu, nati dah sampai kt rumah ke buanglah kt tong sampah. Dan aku rasa bukan aku je yang sakit mata nengok tu, ade gak penunggang motosikal yang ade kat situ memandang ke arah family tu.



So, aku yang nengok ni, tak tau nak buat apa. Takkan aku nak turun g kutip sampah tu. Kang tetiba hijau lak traffic light tu. Hhuhuhuhu. Tapi, ade uncle yg bwk motor nih mcm marah. Aku tak delah dgr dia ckp apa, tapi aku nampak uncle tu tunjuk sampah tu dan tunjuk ke arah kereta tu sambil menggelengkan kepala. Tetiba pemandu kereta tu hon kat uncle tu. Marah kot. Dahlah dia buat salah, nak marah orang lak. Hurm, memanglah pemandu tu, tak ingat ke anak-anak ade dalam kereta tu, tengah belaja tindakan yang ayahnya (maybe) buat. Sepatutnya bagilah contoh yang baik kat budak-budak tu. Haih, tak tau lah nak cakap apa. Kalo korang ade kt tempat aku tu, apa tindakan yang korang buat??....:)

Then, bila dah lampu hijau kitaorg pun jalan. Maybe kereta family tu kereta manual, agak slow la, so, aku tukar line ke kiri, dan potong kereta tu serta dengan berani aku memandang orang-orang yg ade dalam kereta tu. Tapi sempat aku tengok muka pemandu tu macam bengang je..huhuuuuu..sekiannnn..

4 comments:

Jiha said...

sengal betul driver tu..!dh salah tp marah org..

cik yayah said...

myampah dgn org mcm ni. pang bg!

anggun said...

klu kite,hon je kuat2 n pjg2 kt kate 2..bia dier mlu..huhuhu..kite dh prnh bt tau..jln tgh jem..alih2 driver 2 trn dr kate n kutip blk smpah 2..pdn muke

suSuEmIMiE said...

ohw ye ker...bagus2... nt len kali trylh buat cmtu..hehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...