Wednesday, May 26, 2010

Al-Kisahnyer membuatkan diriku rase dihargai....

td aku chatting with my ex-student..rse diri ini sgt dihargai..sgt disayangi...miss all of u 5 Intelek Students...alkisahnya..fist2 aku posting, aku ditugaskan mengajar subjek BM utk form 3 dan form 5..so, th 2009 aku mengajar klas 3C dan 4I..then, bile msuk thn 2010, awl januari hingga april aku ditugaskan pula mengajar kelas 3F dan 5I..so, buat kali kedua aku jumpe dak2 klas 5I(dlu dr 4I)..

dak2 klas ni dlunye asl dr kelas peralihan..so, faham2 je lh diaorg punye BM mcm mane..so, aku cubelh m'cr jln yg t'baik utk mengajar dak2 nie agar diaorg b'minat ngn BM...mse diaorg kt klas 4I dlu..blh kata drpd semua pljr tu hanye ade 2org je yg nk blaja..yg lain..semua lentok je..sampai kdg2 aku rase mcm nk nangis je..yelah..rse mcm xb'kesan je ape aku ajar tu..kalo tanda kertas exam tu..akulh ckgu p'tama yg dpt siapkan semak paper dlm waktu 10minit je...huhuuu..mana xnyer..semua main tulis nama ngn kelas je..then lain2..kosong..no soalan pun xde yg tulis..wawawaaaaa..sedihnyer...tp, bile dh nk ke ujung thn tu adelh skit npak improvement nyer...hihii..suke..suuuuukeee...

so, bile naik thn 2010, aku dpt idea br dr ckgu2 yg dh bnyk pngalaman..idea tu aku rse ckup bgus...so, aku cube praktikkan idea tu..then......jeng..jeng..jenggggggg..ade hasilnyer...peribahasa yg aku ajar..dak2 kelas tu dh pndai gne...dlm kelas ckgu2 lain pun dia gunekan pribahasa aku...so..apelg..bisinglah kt bilik guru tu.cikgu2 duk ckp dak2 tu ade prubahan..siap gune pribhsa lgih..hahahahaaa....prangai mcm dh brubh skit..mybe diaorg dh bsar..dh blh b'fikir ngn matang...bangga gak lah rse diri nih..huihhhh xbaik bangga diri mek wehhhh...:D... so, ujian kali pertama..nmpak sgt prubahnnyer bile paper semua plajar kelas tu b'tulis...wahhhh..aku rase msm nk melompat2 je bile tgk dak2 tu jwb paper aku...dan bile mark paper lak....rse cm nk naik ke bulan la...hahaha..ble 4 org pelajr lulus dgn markah 60 plg tgi la..ok ape 2....wahhh, xblh aku nk gbrkn prasaan aku mse tu...suke sgt....

namun, kbhgiaan aku ditarik..bile........aku dpt surat lantikan mjd kaunselor sepenuh mse...suke pun ade...sedih pun ade..sedih sbb t'pakse mnggalkan student 5I yg plg aku syg...merayu2 mrk dtg kt blk aku mtk aku mngaja diaorg blk...smpai diaorg hantar srt bnthan dan rayuan kt pengetua..then skali lg kecoh kt bilik guru mnyatakan yg aku guru yg baik..penyayang..huhuu..hrp2 aku dpt kekalkan ape yg Allah berikan pd aku..KESABARAN..itu adalah kunci pd diri aku...sabar..mggu p'tama pertukaran guru BM kt kelas diorg...hr2 diaorg dtg blk aku..mtk aku mngajarblk.."bkn ckgu xmahu..tp itu adelh peraturan utk ckgu..maafkan cikgu ye..blajalh btl2 ngn ckgu br tu...manetahu ckgu tu lbh baik drpd ape yg dh ckgu bg ngn kamu.."..itulah ayt2 yg aku bg kt diorg...ble diaorg kuar dr blk aku..rse cm nk mnitis je air mata nih...kesiankan diaorg...:(

so..skrg..diaorg dh mula blaja ngn ckgu br..tp skali lg buat aku sedih..ble td diorg ckp, ble ckgu br tu msk..diaorg smua pakat2 buat tido..xnak b'ckp ngn ckgu tu..mmglh ckgu tu ckgu yg br posting kt skolh..tp plajar2 bglh peluang, ruang dan mse utk ckgu tu..dn plg aku sedih, diaorg ckp wktu exam BM ari tu..skit je yg dtg kt skolh dan yg dtg pun smua xmau jwb soalan tu...knape mcm ni???...tlglah plajr2 ku..jgn rosakkan pluang yg ade pd kamu semua....cikgu doakan yg t'baik utk kamu,,semoga kamu m'jd insan yg b'guna kelak....thanks....huhuuuu

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...