Friday, April 6, 2012

Usaha dan tawakkal

Selasa yang lalu, ada temujanji doktor pakar O&G di hospital Serdang. Diikutkan tarikh, genap setahun saya telah mendapat rawatan disitu. Pelik dengan suasana di klinik kerana patients sangat kurang berbanding temujanji saya sebelum ni. Masuk bilik doktor, terus saja doktor Aini minta menstrual bleeding chart. Kata doktor, kitaran period dah cantik dan regular dan doktor cakap sepatutnya bulan ni saya mungkin dah mengandung. Saya tersenyum, dalam hati beribu harapan. Period saya dah lewat tiga hari semasa jumpa doktor. doktor terus minta saya buat upt. tetapi result upt  NEGATIF. Dalam hati berdoa agar sentiasa diberi kekuatan untuk mengharungi penantian hari-hari yang akan datang

So, doktor bagi masa untuk saya seminggu utk buat UPT kembali. Doktor scan, still tak nampak apa-apa. After scan tu, saya bertanya doktor Aini apa masalah saya yang sebenarnya. Doktor hanya terangkan mengikut diagnos sebelum ni saya mengalami PCOS (Polycystic Ovary Syndrome), tapi kebiasaannya seseorang yang mengalami PCOS mempunyai berat badan berlebihan, bulu roma yang melampau. Namun semua saya tak mengalami semua tu. Alhamdulillah.

Saya juga tidak menghadapi masalah senggugut sewaktu period. Ujian darah dibuat, hormon progestron dalam badan saya sedikit rendah. Itu sebabnya saya dibekalkan clomid. After pengambilan clomid untuk bulan pertama, saya perlu lalui ujian darah (dah 4 kali buat ujian darah) sekali lagi bagi mengukur samada dos yang diberikan membekalkan hormon yang mencukupi untuk badan saya.

Keputusan ujian darah menunjukkan dengan dos yang diberikan telah mencukupi. Doktor bagi tempoh masa selama seminggu, if  UPT -ve and still tak period, doktor minta saya induce period. Terpaksa la makan norculate balik. Then, bila period saya kena sambung balik makan clomid pada hari kedua period hingga hari keenam. Dan hari kesebelas period pula doktor minta saya ke hospital untuk follicular tracking (senang utk faham ialah utk mengesan kehadiran telur/ovum). Sekiranya kewujudannya masih tiada, tracking akan diteruskan untuk hari berikutnya samada hari ke-12, ke-13 atau ke-14 dan mungkin juga akan berlarutan hingga hari ke-16.  Habislah kena godek-godek. hahahahah..Tak apa lah nak godek banyak mana pun, asal ada hasil yang positif nanti. Ini lah namanya berkorban apa saja. Yang penting usaha dan semoga dengan usaha ini Allah akan memakbulkan keinginan saya untuk menjadi seorang ibu dan suami seorang ayah. Amin.. 

Doktor Aini juga cadangkan saya gunakan ovulation test untuk kesan sendiri kehadiran ovum tu dirumah. Sebelum ni, saya pernah gunakan ovulation test tu dan pernah menulis entri tentang ovulation test tu, namun mungkin waktu tu saya masih irregular period, so, memang tak berjaya nak mengesannya. Balik dari hospital hari tu, terus ke Alamanda dan beli UPT serta Ovulation test. Excited tu bukan main lagi sampai ke Alamanda mencarinya. Tapi ke sana tu bukan semata-mata nak beli alah tu, sebabnya janji nak ambil tudung dengan kawan. Kiranya dua dlm satu la. Tapi kalau tak ke Alamanda pun, saya akan still akan beli UPT dan Ovulation Test tu. Mana-mana pun usaha lah yang paling penting, rela berhabis duit, rela bersakit (mengurut..hehehe), rela menelan rasa pahit ubat, rela biarkan lengan dicucuk untuk ujian darah, rela segala-galanya kerana kerisauan melanda bila usia perkahwinan akan menjangkau 2 tahun pada 10 Jun nanti.  Keinginan hati membuak-buak untuk punya cahaya mata dan penyeri kepada perkahwinan kami.

Doakan semoga dengan usaha saya ini ianya akan membuahkan hasil. Amin. Mungkin belum cukup dengan usaha ini, saya perlu berusaha lagi dan tak lupa bertawakkal padaNya. Pada kawan-kawan yang mengalami perkara sama seperti saya (masih menunggu kehadiran cahaya mata), hanya kita yang cukup mengerti perasaan tika ini. Sama-sama kita berusaha. Berpeganglah, Allah menguji seseorang mengikut kemampuan kita. Dia Yang Maha Mengetahui dan Penentu Segalanya.


6 comments:

zuezul said...

insya Allah sue, ada rezeki nanti..mana tau pasnie entri berikutnya bertajuk pengalaman di trimester pertama pulak kan..manala tau..amin..

suSuEmIMiE said...

INSYA ALLAH DIK...ITULH YG DIHARAPKAN..AMIN..:)

ieda said...

insyaallahh dikk
semoga allah mendengar segala permohonan adik .. dan jgn putus usaha ya .. ;)

suSuEmIMiE said...

Tq Kak..insyaallah Allah m'dengar dn tunaikannya..dan semestinya xakan b'putus asa..

Diela Zaimi said...

insyaallah org doakan usaha sue berjaya...kita sama2 berdoa ye...aminnnn

suSuEmIMiE said...

Thx diela..usaha su xstimpal diela lg..su doakn diela pn dimakbulkn sgala impian tu utk pnya c.mata..amin..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...