Monday, June 13, 2011

Hormati Azan!!!

Assalamualaikum semua..

Bertemu kembali kita ye, setelah lama blog ini bercuti. Ok, hari ni nak sharing about email yg saya terima daripada incek hubby tercinta. Dan di bawah adalah saya copy sejibik-sejibik dari email tersebut. Yes, it’s a good ilmu utk  u alls sebagai umat islam. Jom baca…

Semoga Allah merahmati kita semua dan mengampuni segala dosa-dosa kita yang lalu dan hari ini. Alangkah berbahagianya anda semua yang mempunyai anak lelaki dan dididik pula melaungkan azan di masjid-masjid maupun di surau-surau Azan adalah dakwah yang paling utama sekali kerana  ianya mengajak kita membuat kebaikan dan mengingati
Allah swt. Secara tidak sedar kita sentiasa didakwah sebanyak LIMA KALI sehari. Cubalah hayati setiap perkataan dan jawablah seperti yang disarankan. Bagi orang yang melaungkan azan pula jika ia berniat untuk seluruh alam (seperti yang disarankan oleh Allah kepada Nabi Ibrahim alaihisallam) muazin itu akan mendapat pahala umat islam seluruh alam yang bersolat pada hari itu. begitulah kelebihannya yang Allah berikan.

ADAB MENDENGAR AZAN
Kematian itu pasti menjelma. Hanya masa dan waktunya yang tidak kita ketahui.Cuba kita amati Mengapa kebanyakan orang yg nazak, hampir ajal tidak dapat berkata apa-apa.. lidahnya kelu, keras dan hanya mimik mukanya yang menahan kesakitan '  sakaratul maut' . 

Diriwayatkan sebuah hadis yg bermaksud: "Hendaklah kamu mendiamkan diri ketika azan, jika tidak Allah akan kelukan lidahnya ketika maut menghampirinya. " Ini jelas menunjukkan, kita disarankan agar mendiamkan diri, jangan berkata apa-apa pun semasa azan berkumandang . Sebagai orang beragama Islam kita wajib menghormati azan. Banyak fadhilatnya .

Jika lagu kebangsaan kita diajar agar berdiri tegak dan diamkan diri. Mengapa ketika azan kita tidak boleh mendiamkan diri? Lantas sesiapa yang berkata-kata ketika azan, Allah akan kelukan lidahnya ketika nazak . Kita takut dengan  kelunya lidah kita semasa ajal hampir tiba maka kita tidak dapat mengucap kalimah "Lailahaillallah. ." yang mana sesiapa yang dapat mengucapkan kalimah ini ketika nyawanya akan dicabut Allah dgn izinNya menjanjikan syurga untuk mereka. Dari itu marilah kita sama-sama menghormati azan dan mohon kepada Allah supaya lidah  ini tidak kelu semasa nyawa kita sedang dicabut

"Ya  Allah!  Anugerahkanlah kematian kami dengan kematian yang baik lagi mulia, lancarkan lidah kami  mengucap  kalimah "Lailahaillallah. .." semasa sakaratul  maut menghampiri  kami. Amin.. amin.. amin Yarobbala'lamin .."  

6 comments:

ieda said...

setuju dik dan thanx 4 the great info .. tapi sedih sbb kebanyakan org islam kita masih x leh menghormati azan .. pelik sbb mereka tahu tapi still abaikan huhuh

suSuEmIMiE said...

Itulh kak..ramai yg dh thu bnda ni, tp still buat2 tak tahu..:(

ardz said...

smua sbb hburan..ermmm...

rungkai.com

suSuEmIMiE said...

Ya..betul tu..

zuezul said...

Suesue,awat tak update dah..hehe.busy eh cikgu.eh,sye baru perasan..u baru sambut anniversary eh?pejam celik dah setahun eh..tahniah.

suSuEmIMiE said...

Zue, ha'ah, bzy skit skrg..mklumlh br naik cti..idea ade, tp nk ambik mse nk update tu..uhhh, mls je rse..heheh..

Tq2..itulh rse mcm dlm mood pngantin br lg..tp dh stahun rpenya..hahah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...